Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-förslag vill minska pappaledigheten

/
  • Här är familjen Göransson – Pappa Anders, mamma Kia och dottern Liv. Anders och Kia tycker att det bästa är om föräldrarna själva får bestämma hur mycket de ska vara föräldralediga. Anders jobbar intensivt men är samtidigt ganska mycket ledig.
– Jag har därför inte hunnit plocka ut så många föräldradagar. Men självklart vill jag vara hemma så mycket som möjligt med mitt barn. Jag har åtta år på mig att plocka ut dagarna, säger han.
Kia tycker att både pappa och mamma ska ha möjlighet att ta ut lika många föräldradagar.
– Kvinnor kämpar för att vi ska ha samma rättigheter som män. Men då tycker jag även att vi kvinnor ska kämpa för att pappor ska ha samma möjlighet att vara hemma med barnen, säger hon.
  • Gunilla Ådling med barnen Filippa och Oliver kommer från Stockholm. De är i Gällö för att hälsa på släktingar och passar samtidigt på att besöka Storsjöbadet i Östersund. Gunilla skulle gärna vara hemma med barnen själv.
– Men jag tycker att föräldrar ska få välja själva hur de tar ut sina föräldradagar, säger hon.
Hon berättar att det var struligt när hennes man pluggade. Då kunde han inte ta ut pappadagar samtidigt som han hade studiemedel från Csn.
– Då kunde han bara vara hemma i juli månad. Det är många föräldrar som studerar och då är det bökigt att få ihop föräldradagarna. Det bästa vore som sagt var om föräldrar fick välja helt fritt, säger hon.
  • Inger Jönsson från Lit är mamma till tre barn – 5, 11 och 13 år gamla. Eftersom hennes sambo är egenföretagare har han inte kunnat ta ut så många pappadagar.
– Men jag tycker att familjer själva ska få bestämma hur föräldraledigheten ska fördelas, säger Inger Jönsson.

Det finns ett EU-förslag om att minska svensk pappaledighet.
Arbetsmarknads­minist­rarna i EU-­­­l­änd­­­erna ska diskutera ett förslag om föräldraledighet. Om förslaget blir verklighet innebär det att svensk lag måste ändras och en större del av ledigheten än i dag måste då tas ut av mamman.

Annons

Men från svensk sida kommer det protester.

– Det är lika viktigt att pappan ges möjlighet att vara hemma när man har fått ett nytillskott i familjen. Det ska också vara något som familjen själv bestämmer över, säger statssekreteraren Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet, till Sveriges radio.

ÖP har frågat föräldrar vad de tycker om att en större del av ledigheten än i dag måste då tas ut av mamman.

Mer läsning

Annons