Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-pengar ger rejält uppsving

Hästnäringen i Jämtland har fått en skjuts tack vare stödpengar från EU. 10-11 februari anordnar Jumpland Hästföretagardagarna på Wången.

Jumpland är ett hopphästavelsnätverk som bildades för drygt två år sedan, för att inspirera fler i hästnäringen, för att knyta kontakter och se till att det händer mer på hästfronten.

Sju stycken var de som startade nätverket för att de ville vara mer än bara en del av innovationsprojektet Greenovate.

Greenovate häst har satsat på bland annat avel av hopphästar i Jämtlands län.

– Hästföretagardagarna blir som avslutet på den del av projektet Greenovate som rör hopphästavel, säger Christelle Hallström, hästföretagare.

– Allt händer ju annars i södra Sverige. Här har vi bra foder, bra miljö och tillgång till stora marker att föda upp unga hästar på.

På Wången där Hästföretagardagarna hålls föddes det upp Nordsvenska brukshästar förr i tiden, och hästar har länge betytt mycket för länet.

– Här finns kalkrika marker med kuperad terräng och frisk luft. Hästar mår bra här, och de med luftvägssjukdomar mår mycket bättre här uppe, säger Anna Hedendahl, projektanställd i Greenovate för att ordna hästföretagardagarna.

Anna Hedendahl anser att hästen bidrar till att folk flyttar ut till landsbygden. Dessutom mår människor bra av hästar.

Hon menar också att hästnäringen har betytt mycket mer än man kan tro för Jämtlands län.

– De bidrar inte bara till ett öppet landskap, utan fungerar även som en generationsbrygga.

– Man kan ju vara hästintresserad tills man går i graven, även om möjligheten att hålla på med sporten ändras under livets gång. Till exempel så har kanske ungdomar den tiden som behövs för att rida in, träna upp och tävla med unghästarna, för att de ska kunna säljas för mer pengar, än om de säljs som föl.

Många av hingstarna importeras från Europa, och hästmarknaden är global.

– Når man framgång med sina svenska uppfödningar kommer utländska köpare hit, säger Anna Hedendahl.

Som avslutning hålls en kostnadsfri clinic 11 februari, dit även allmänheten är välkommen.

Seminariet handlar om att utbilda den unga hopphästen, och hålls av Lasse Berglund. Under den så kommer bland annat Christelle Hallströms häst Vilda att löshoppa.

På frågan om vilka problem som lösts tack vare projektet så svarar hon:

– Jag fick möjligheten att åka ner till Holland med hjälp av de kontaktnät vi skapat, och träna och tävla bland proffsen.

Hennes förra häst United blev under hennes tid i Holland såld till USA.

Det är i de små engagemangen som stora förändringar börjar. Även om Leader-perioden, med ekonomiskt stöd i från EU tar slut i år, har Greenovate hunnit kicka i gång mycket.

– Leader är gräsrötternas väg i EU-pengar-djungeln, förklarar Anna Hedendahl.

– Det har gett oss otroligt mycket kontakter, och det ska bli så spännande på hästföretagardagarna! Utifrån dem kommer vi också att kunna se mer vad vi har kvar att göra, och så står vi beredda att söka nya projekt till nästa period, säger hon.