Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU peppar elever att läsa språk

Språkkunskaper är nyckeln till framgång i dagens Europa. Det anser EU-kommissionens språkansvariga, Maria Sjöström-Gisslén, som föreläste i flera av Östersunds skolor på tisdagen.

De som ser till att lära sig språk får långt fler alternativ i livet än de som inte gör det. Företag med språkkunskaper får dessutom tillgång hela EU som marknad i stället för att begränsas till sitt närområde.

Det var två av budskapen som Maria Sjöström-Gisslén ville förmedla till eleverna på östersunds gymnasium när hon pratade inför en fullsatt aula på tisdagen.

– Engelskan tenderar att ta över allt mer som EU-språk, vilket förstås är praktiskt för de som talar det. Men språk är mer än grammatik. Det är del av folks identitet, bär på kulturella koder och för EU är det viktigt att värna den mångfalden, säger Maria Sjöström-Gisslén.

Hennes förhoppning är att den lilla föreläsningsturnén ska få elever att inse vilka dörrar som kan öppnas om man väljer sina ämnen strategiskt istället för att gå på vad som känns enklast för stunden. För det är ofta den studieinsats som krävs för att lära sig behärska ett språk som gör att elever undviker ämnet när de får valmöjligheten.

En elev som redan bestämt sig för att vidga vyerna efter skolan är Tilda Knutsson som går första året på humanistiska programmet. Själv läser hon spanska och franska för tillfället.

– Efter skolan vill man ju ut och samla på sig erfarenheter och när det gäller språket så lär vi ju oss bara grunderna här. Mest lär man sig utan tvekan genom att åka till landet där de pratar det, säger hon.