Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-program med möjligheter

I Jämtland vet vi väldigt lite om de möjligheter till stöd som finns inom EU för att stimulera utveckling och forskning. Behövs stödåtgärder för att utveckla jämtländska företag och kommuner eller är det något som företag respektive kommun borde klara själva, utan bidrag?

Vi är några som tagit initiativ att ta reda på mer om dessa möjligheter och vi tog hjälp av Mid Sweden Office som ordnade möten i Bryssel under ett tvådagars besök.

Vi informerades om att det är nästan bara de stora universiteten som använt sig av det tidigare programmet, 6:e ramprogrammet. Lund deltog till exempel i 237 projekt. I vår region var det fyra ansökningar och samtliga kom från Mittuniversitet i Sundsvall.

Det är ingen hemlighet att Jämtland, liksom andra regioner, möter radikala förändringar i vår omvärld som påverkar förutsättningarna för en positiv utveckling. Den globala finanskrisen har ytterligare spätt på förändringstakten.

Att öka företagens kreativitet och innovationsförmåga i landets alla regioner står därför högt upp på önskelistan för att behålla vår välfärd och skapa en hållbar ekonomisk, social och ekologisk utveckling i samhället. Vi har inte råd att inte vara mer delaktiga i det nya programmet.

Att företag och företagande är drivkrafter för den ekonomiska utvecklingen är det få som ifrågasätter men studier visar på att mängden innovationer och kreativitet varierar i olika regioner.

I regioner med en småföretagsstruktur finns större utmaningar att delta i kunskapsdriven utveckling för att driva på en positiv utveckling.

Har vi råd att i framtiden fortfarande vara passiva i vårt förhållningssätt till EU:s stödprogram genom att inte söka någon del av de 50 521 miljoner EUR (drygt 555 miljarder kronor) som finns tillgängliga inom EU:s sjunde ramprogram mellan 2007–2013?

Programmet är inriktat på åtgärder för att stärka Europas konkurrenskraft, lösa sociala och strukturella problem samt utveckla och implementera forskning.

Vi planerar en träff där vi mer ingående kan informera om de möjligheter som finns inom detta område där vi samlar de som har kunskap lokalt som Mid Sweden Office, Almi och där vi som gjorde studieresan även kan delge våra erfarenheter.

Visst kommer du!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel