Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU:s inre marknad viktig för länet

Sverige och Europa står inför stora ekonomiska utmaningar. Stagnationen i ekonomin måste mötas av framtidsinvesteringar och en ny innovationsvåg.

Svensk ekonomi står sig starkt jämfört andra europeiska länder. Trots detta är arbetslösheten för hög och måste pressas tillbaka. Samtidigt måste möjligheten att finna arbete i hela landet bli verklighet.

För oss som centerpartister är småföretagen oerhört viktiga. Vi vet att det är där det kommer att skapas de flesta nya arbetstillfällen som måste till för att vända den destruktiva arbetslöshetsnivån. Endast genom att fler får bra jobb till schyssta villkor kan skatteintäkterna öka så att vi säkrar välfärden och samtidigt får vi en grogrund för levande bygder i hela vårt land.

Genom hela 1900-talet har företagsamheten och svenskarnas hårda arbete tillsammans med frihandel kunnat ge oss en stark välfärdsstat och goda levnadsvillkor. Det finns dock en risk i dag att den yngre generationen får börja sitt vuxna liv i ett utanförskap som kan komma att prägla en hel generation.

Kanske kan det te sig som att Bryssel är långt bort, men de beslut som EU fattar och den gemensamma inre marknad vi har skapar enorma värden i Sverige och i Jämtland. Möjligheten att exportera utan att stöta på handelshinder är en tillgång i vår vardag som vi ofta missar fast många av våra jobb och mycket av våra skatteintäkter har sin grund i EU:s inre marknad.

Under den kommande mandatperioden måste arbetet intensifieras med att forma en gemensam marknad och styra vårt samhälle mot vad som med klassiska centerord kallas ekologisk balans. I det arbetet spelar Jämtland en viktig roll både för Sverige och Europa, om vi utnyttjar länets starka potential inom de gröna näringarna på rätt sätt.

Samtidigt ska ett frihandelsavtal framförhandlas med USA. Det är viktigt att det kommer till då alla beräkningar visar att det kommer att gynna både fattigare delar av EU liksom det rikare Sverige. Handeln kan då sträcka sig från det vackra Jämtland rätt in i USA utan handelshinder.

En grön omställning och ett frihandelsavtal med USA ger oss möjligheter för livskraft i hela landet samtidigt som vi får en hållbar politik som möter framtiden. För oss i Centerpartiet är det viktigt att också den globala handeln tar sin början i det nära perspektivet för allt börjar med enskilda människors handlingskraft. Det kallar vi närodlad politik.

Med en stark lokal tillväxt kan vi som land försätta berg – men då måste hela landet få del av kakan som frihandeln och en grön omställning innebär.

Fredrick Federley (C) kandidat till Europaparlamentet

Daniel Danielsson (C) gruppledare Åre

Per Åsling (C) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel