Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-samarbetet leder till bättre brottsbekämpning

I dag är jag i Östersund för att tala om EU och kommande val till Europaparlamentet.

EU-medlemskapet stärker Sverige. Det underlättar handeln och det har skapat nya möjligheter att röra sig över gränserna och att arbeta i andra EU-länder. Samarbetet berör dock betydligt fler områden. Ett av de viktigare är brottsbekämpning.

Trots de uppenbara fördelarna vill flera partier – Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna – lämna EU och därmed även den gemensamma brottsbekämpningen.

EU-kritikerna pratar tyst om vad deras politik skulle innebära för arbetet mot den internationella brottsligheten. Men om man på allvar vill bekämpa gränsöverskridande brottslighet måste man erkänna att internationellt samarbete behövs.

På europeisk nivå finns ingen mer effektiv form för samarbete än EU. Dessutom utvecklas samarbetet. Låt mig ta några exempel.

I mars antogs direktivet om en europeisk utredningsorder på det straffrättsliga området. Beslutet gör det lättare för medlemsländerna att få hjälp med att höra ett vittne eller ett brottsoffer som befinner sig i en annan stat. Det kan också handla om att genomföra en husrannsakan eller att ta bevisning i beslag i ett annat land.

Ett annat exempel är det automatiserade utbytet av dna- och fordonsregisteruppgifter mellan polisen i de olika medlemsländerna. Sverige utbyter dna-uppgifter med Nederländerna (sedan november 2013) och Finland (sedan mars 2014).

Av tekniska och verksamhetsmässiga skäl sker uppkopplingen mot en medlemsstat i taget. Alla oidentifierade brottsplatsspår och alla profiler från misstänkta och dömda personer som finns i de svenska dna-registren jämförs med samtliga spår och profiler i den andra medlemsstaten.

Personer som begått brott i flera länder kan därmed oftare identifieras och lagföras.

Utbytet med Nederländerna under 2013 gav 263 träffar. Av dessa gällde de flesta tillgreppsbrott, våldsbrott, narkotika- och bedrägeribrott.

Med Finland har hittills endast en inledande massjämförelse gjorts. Den gav 349 träffar!

Den europeiska arresteringsordern är ett annat exempel som underlättar brottsbekämpningen. Den har förbättrat möjligheten att få en person överlämnad från en EU-stat till en annan för att ställas inför rätta eller för att verkställa straff.

Genom polissamarbetet Europol erbjuds stöd till nationella utredningar samtidigt som man också utgör en viktig plattform för informationsutbyte och analys.

Nyligen infördes möjligheten för en person som har fått ett kontaktförbud till skydd mot en annan person att ta med sig det och få fortsatt skydd i en annan EU-stat. Sverige var initiativtagare till det förslaget.

Listan kan göras längre. Faktum är att brottsbekämpningen blir effektivare tack vare EU-samarbetet. Det är tydligt att ingen av SD, MP och V fäster något avgörande vikt vid att bekämpa den grova internationella brottsligheten.

Men en mer effektiv brottsbekämpning står högt på min lista för att rösta moderat i EU-parlamentsvalet.

Beatrice Ask (M)

justitieminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel