Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-valet är över – vad har ni för åsikter om det?

Piratpartiet var en av de stora segrarna i valet. Partiet tog ett mandat i parlamentet. Läsarna kommenterade så här:

Annons

n”Pirat”... Är inte det sådana som snor saker från hederligt folk eller? Kom med ett bra förslag som gynnar alla, inte minst upphovsmännen, och inte bara fildelarna/piraterna, så kanske …

n L – Fildelning i sig är en underordnad fråga, det är integritetsfrågorna som är Piratpartiets egentliga hjärtefrågor, häng inte upp dig på partiets namn.

n Piratpartiets förslag gynnar de allra flesta upphovsmänniskor, det är bara de få som är utvalda av de företag som distribuerat kultur på ”gammalt sätt” som förlorar, men dessa klarar sig gott ändå. Icke-kommersiell fildelning är i dag bara en liten del av Piratpartiets program. Det viktiga är medborgarrätt, demokrati och personlig integritet. Ingen ska ha monopol på information, kunskap och kultur.

n Håller med Mikael, det är integritetsfrågorna som är viktiga. Jag laddar inte ned men röstade ändå Pirat. Fildelning av skyddade verk kan i och för sig för mig gärna vara olagligt. Det är Ipred, FRA, telekomdirektiv med mera som har gått för mycket åt det Orwellska hållet.

Att teknikutvecklingen slår ut branscher är inget nytt.

Hästdroskor -Taxi I. Iskarlar – kylskåp. Kol- och vedutkörare – olja/eluppvärmning. Gårdfarihandlare – postorder et cetera …

Inte blev det någon kylskåpsavgift för att kompensera iskarlarna, däremot blev det en kassettavgift till artister. Skillnaden är väl att de backas upp av stora bolag som kan påverka lagstiftningen. Upphovsrätten förlängs hela tiden och giltighetstiden håller jämna steg med Musse Piggs ålder.

Att låta privata företag snoka i internettrafiken är lika illa som att låta privata företag öppna din post eller avlyssna din telefon. Därför är integritetsfrågorna viktigare än att hejdlöst jaga fildelare. Kreatörerna får väl hitta nya affärsmodeller, det är ett underordnat problem.

n Man är emot att någon tjyvläser ens post men att tjyva någons musik är helt okej ... Märkligt, märkligt. Finns fler partier än PP som är mot FRA. Om man därför är emot fildelning borde man inte rösta på PP.

n Att PP röstats fram visar ju bara hur stor hela övervakningsgrejen är, och det visar absolut hur viktigt ungdomar verkar tycka att det är!

Mer läsning

Annons