Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Euron vore en svensk katastrof

Lars Anders Byberg skriver i ÖP 19 mars att det var ett misstag att inte byta kronan mot euron. Han undertecknar också insändaren med sin titel som doktor i företagsekonomi, Mittuniversitetet. Om det styrker hans inlägg eller ska ses som en ursäkt för att han ger sig in i en nationalekonomisk debatt han inte behärskar får var och en avgöra.

Det kan ju vara besvärande för en offentliganställd att den egna köpkraften på turistresan minskat med 25 procent. Däremot kan man ju konstatera att de som arbetar i exportnäring och turistnäring ökar sin konkurrensförmåga. Att omvärlden värderar svenska kronan lågt är en direkt följd av att Sverige har ett stark beroende av storföretagen. Fordonsindustrin, Saab, Volvo PV, Volvo lastvagnar och Scania har alla stora avsättningsproblem.

Omvänt hade vi för ett antal år sedan en stark krona beroende på främst att Ericsson hade en såväl stark export som mycket hög värdering på aktiemarknaden.

Två scenarier där en egen valuta bidragit till att dämpa effekterna för svensk arbetsmarknad. Nu genom att färre mister sina jobb och då att Ericssons efterfrågan annars skapat en rejäl överhettning.

Det är de människor som genom sitt dagliga värv ser till att vi har något att sälja till omvärlden som bestämmer hur mycket vi kan köpa av dem. I den processen har Lars-Anders Byberg lika stor påverkan på kronans värdering som vilken socialbidragstagare som helst.

På bara en kort tid har offentliga finanser i kommuner, landsting och stat kraftigt försämrats på grund av att vår exportindustri har stora problem. Enskilda arbetare som i många fall omsätter mångmiljonbelopp går från produktion till arbetslöshet. Från skattefinansiär till offentlig utgift.

Om vi är rika eller fattiga avgörs av hur mycket vi producerar. Lars-Anders Byberg vill lösa vår fattigdom genom att höja våra priser på en världsmarknad som har mer eller mindre köpstopp. Han kan när han vill etablera sig på den privata marknaden och konkurrera med omvärlden med affärsiden att han tar 25 procent högre pris än vad marknaden vill betala.

Att klara den bedriften kan ju vara en angenäm uppgift för en doktor i företagsekonomi.

Carl Festin

Sympatisör Junilistan

………………

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel