Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europa är vår framtid

I början av 1990-talet skrev jag boken "Hallänning, svensk, europé". Där konstaterade jag att utan den förankring som ligger i den egna bygden klarar vi inte den stora förändring som den europeiska utmaningen innebär, men det är Europa och dess idéer som är vår framtid.

Då var vi mitt uppe i en omvälvande tid när en splittrande järnridå fallit och människor och nationer befriats från ockupation och ofrihet.

Sverige tog snart ett steg in i det EU där vi i dag är en integrerad och aktiv medlem. Ett kvartssekel senare är slutsatsen därför den samma. Det lokala sammanhanget är otroligt viktigt, men alla delar av vårt land är samtidigt djupt beroende av det större europeiska sammanhanget.

När vi på söndag väljer Europaparlament har det därför lika stor betydelse som när vi senare i år väljer representanter till kommunfullmäktige, landsting och riksdag. Det påverkar verkligheten för oss alla.

En mycket viktig aspekt på detta är givetvis våra arbetstillfällen. Sverige är beroende av exporterande företag. Att våra företag kan handla enkelt med länderna runt omkring är avgörande för att skapa jobb och resurser till välfärd.

Men viktigast är nog att EU är alldeles avgörande för att lösa många av de problem som vi brottas med lokalt, nationellt, och tillsammans med omvärlden – exempelvis miljön, kriminaliteten och den övergripande säkerheten.

Därför har utvecklingen under de senaste månaderna gjort Europaparlamentsvalet ännu viktigare. Rysslands angrepp på Ukraina utmanar hela den freds- och säkerhetsordning som vi har försökt att bygga upp efter det kalla krigets slut.

Nu riskerar vi i stället att kastas tillbaka till en tid där makten dikterar. Och då riskeras tryggheten även lokalt i Sverige. Vi skulle kanske inte vara i första frontlinjen, men förr eller senare skulle riskerna krypa sig in mot oss också.

Mitt uppe i den allvarligaste europeiska krisen på länge vill den svenska Europapolitikens siamesiska tvillingar – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna – att Sverige ska lämna EU.

De vill frånta Sverige möjligheten att påverka hur EU ska agera i denna och andra kriser. De vill avstå från den solidaritet med vilken vi genom EU deltar i att lösa våra gemensamma problem.

En regering som är beroende av V kommer därför att vara splittrad och ha mindre påverkan på EU:s politik.

Därför är det viktigt att alla går och röstar. Både på söndag och i de andra valen 14 september.

Carl Bildt (M)

utrikesminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel