Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europa behöver mer av Sverige

När Magdalena Andersson (S) och Jens Nilson (S) skriver att sysselsättningen minskat i Sverige är det frågan om det är ett aktivt försök att bland bort korten eller ren okunskap om hur arbetsmarknaden har utvecklats i Sverige.

Sanningen är den att det i dag är över 250 000 fler personer som har ett arbete att gå till sedan Alliansregeringen fick väljarnas förtroende 2006.

Det är resultatet av en aktiv reformpolitik som bygger på ordning och reda i ekonomin och som sänkt trösklarna in till arbetsmarknaden, gjort att arbete lönar sig mer och sett till att det blivit billigare och lättare att driva företag. Det är en politik som Europa skulle behöva mer.

De länder som under krisen drabbats hårdast är de som slarvat med ordning och reda i ekonomin. Växande underskott möttes med än större underskott vilket slog mot jobben. Så skedde med de dåvarande socialdemokratiska regeringarna i exempelvis Spanien, Portugal och Storbritannien.

Hade Sveriges statsskuld utvecklats på samma sätt som skett i jämförbara EU-länder skulle det motsvara 100 000 kronor i ökad skuldsättning per svensk eller mer än 12 miljarder kronor för hela Jämtland.

Utöver mer ordning och reda i ekonomin behöver Europa mer svensk tillväxtpolitik. Det var därför M stod upp för en stramare men mer jobbskapande EU-budget.

S i Europaparlamentet valde i stället att antingen rösta för en ökad EU-budget – med mer av bidrag – eller avstå från att rösta alls. Det är inte att ta ansvar för jobben i Europa och Sverige eller de svenska skattebetalarnas pengar.

Den 25 maj står Östersund, Sverige och Europa inför ett vägval. För oss moderater är valet enkelt. Jobben och ett Europa med mer av svensk jobbpolitik är vår främsta prioriterat. Vi ses i vallokalerna på söndag.

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare i riksdagen och talesperson för företagande och tillväxt

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel