Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europa måste inse sin roll i Mellanöstern

Annons

Om vi ska komma någon vart med konflikten i Mellanöstern måste Europa inse sin delaktighet. Vi har ­ännu inte betalat priset för Förintelsen. Palestinierna tvingas betala samtidigt som Israel måste kämpa för att överleva den palestinska vreden.

I dag vet vi, eller åtminstone anar, vad som hände med judar under Förintelsen. Den var kulmen på århundraden av förtryck. Vi blir upprörda när vi hör och ser berättelser från den tiden. Det judiska folket har ofta förföljts i Europas länder och i forna Sovjetunionen. Historiskt sett har judar haft det bättre i muslimska länder än i kristna. Jag anser att vi har ett kollektivt europeiskt ansvar för skulden mot det judiska folket.

Efter andra världskriget beslutade det nybildade FN att bilda staten Israel i det område som redan var Palestina. Israel skulle bli ett hem och en fristad för alla av judisk börd. Under tidigt nittonhundratal hade en judisk invandring redan påbörjats, så det var naturligt att bilda landet på platsen för det bibliska Israel.

Den 14 maj 1948 bildades staten Israel då Palestina delades upp i tre tårtbitar. Ett Israel, en Västbank och en Gazaremsa. Västbanken och Gaza blev öronmärkta för palestinier. Problemet var att det redan fanns en urbefolkning i Palestina. Vad som skulle hända med dem fick aldrig någon bra lösning. Den 15 maj anföll fem arabiska grannländer Israel med målet att fördriva judarna och behålla Palestina. Israel segrade och sedan dess har krigen avlöst varandra.

Vi européer friköpte oss från Förintelsens skuld mot judar genom att ge dem ett land och låta palestinier betala priset. Nuvarande konflikts kärna är att palestinier är fördrivna genom FN-beslutet, att somliga av dem hoppades på det arabiska angreppet 1948 och det rädslobaserade våldet från Israels sida.

Europa och FN håller konflikten vid liv genom att ­ropa ut att den tvåstatslösning som beslutades 1947 måste respekteras. Men den är hopplös. Det palestinska folket ska bo uppdelade i två små landområden som är skilda från varandra. Redan på kartan ser man svårigheten. Finns det någon i Israel eller på Västbanken eller i Gaza som tror att den här tvåstatslösningen håller i längden?

Om vi ska komma någon vart med konflikten i Mellanöstern tror jag att Europa måste inse sin delaktighet. Vi har ännu inte betalat priset för Förintelsen. Palestinierna tvingas betala samtidigt som Israel måste kämpa för att överleva den palestinsk-arabiska vreden.

Än är inte de sista pusselbitarna lagda i spelet om Israel och Palestina. Europa måste komma in för att hjälpa. Hjälpa med något som står i proportion till Skulden. Förlåt oss, inte bara ni judar utan även ni palestinier. Det behövs en försoningsprocess där Europa tar ansvar för de palestinier som hamnade i kläm. Det skulle måhända föra moment 22-läget i positiv riktning.

Calle Wahlström

Kyrkoherde i Svenska kyrkan Offerdal och Alsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel