Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europa står vid ett vägskäl

Annons

Europa utsätts just nu för hot som vi inte upplevt sedan andra världskriget. Risk finns att Ryssland med militärmakt tvingar ett europeiskt land, Ukraina, att ge upp ännu mer av sitt territorium än Krim.

Oron kan sprida sig i Europa och även nå Jämtlands län. Det krävs kraft och gemensamt agerande för att motstå hoten. EU bildades som en fredsorganisation som skulle förhindra krig i Europa. Den uppgiften känns mer aktuell än på flera decennier.

140 000 människor runt om i Europa lever under slavliknande förhållanden, tre fjärdedelar är offer för den europeiska sexindustrin. Detta måste bekämpas.

Vi folkpartister har alltid sett möjligheterna i Europasamarbetet. Möjligheterna att genom hårt arbete hitta gemensamma lösningar på de många utmaningar som inget land klarar av själv.

FP är det enda partiet i Sverige som förespråkar inrättandet av en europeisk åklagarkammare och en gemensam polismyndighet, en europeisk motsvarighet till FBI.

Vi tänker inte stå vid sidan och se på när tiotusentals människor tvingas leva i sexuellt slaveri i smutsiga källare på vår kontinent. Vi vill också se kännbara straff mot de medlemsländer som tar sig friheten att kränka sina medborgares fri- och rättigheter.

Vi vill fortsätta att fördjupa och förbättra EU:s inre marknad och satsa stenhårt på att EU ingår nya frihandelsavtal så att vi ger våra företag de allra bästa förutsättningarna att växa och skapa jobb – och i förlängningen skatteintäkter som tryggar vår välfärd och framtidstron för våra medborgare.

I Jämtlands län jobbar närmare 7 600 personer i företag som säljer betydande delar av sin produktion till EU-länderna. Hela 43 procent av exporten från Jämtland går till EU. Totalt exporterar Jämtlands län för 21 000 kronor per person och år.

Varje vecka försöker människor fly till Europa över Medelhavet i små leksaksbåtar. Det är inte värdigt Europa att desperata människor på flykt från krig och elände utlämnas till skrupelfria människosmugglare. Därför måste vi skapa lagliga vägar till Europa för dem som flyr undan krig och förföljelse.

Europa står vid ett vägskäl. Ska vi fortsätta att samarbeta eller falla tillbaka i gamla tiders nationalism? I Europaparlamentsvalet 25 maj kan vi tillsammans se till att Europa väljer rätt väg. Nu räcker det inte längre att stå bredvid och se på.

Tillsammans kan vi se till att stoppa nationalisterna och makthungriga nationer och fortsätta bygga ett starkt, fritt och tryggt Europa. Därför hoppas vi att Folkpartiet får ditt förtroende 25 maj.

Cecilia Wikström (FP) Europaparlamentariker

Margareta Widell (FP) Pär Löfstrand (FP) kandidater till Europaparlamentet, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel