Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva blev lurad av vägpirater

Eva Gustafsson och hennes man blev lurade av vägpirater på E45. Guldsmyckena som de bytte mot bensinpengar visade sig vara värdelösa.

Det var vid lunchtid i fredags som Eva Gustafsson och hennes man åkte mot Östersund från Svenstavik. Vid Vikbäcken blev de stoppade av en man som stod mitt på vägen.

– Det fanns som inget annat att göra än att köra på honom, köra in i skogen eller stanna, säger Eva.

Mannen hade en svart Mercedes och i den satt en annan vuxen och i baksätet två barn. När de Eva och hennes man stannat sin bil kom mannen fram och pratade med dem. Han förklarade att han inte hade bensin som skulle räcka i mer än två mil, men att han behövde komma ned till Stockholm. Han ville dessutom kunna köpa mat till barnen.

Att barnen i baksätet användes som lockbete skaver för Eva. Det var just barnen som gav henne dåligt samvete.

– Han fortsatte och fortsatte. Så tog han fram de här, säger Eva och visar en kedja och en ring.

Hon upplevde mannen som ihärdig, nästintill hotfull. Till slut gick hon och maken med på att byta 800 kronor mot smyckena och de åkte gemensamt till bensinmacken i Fåker. Väl där började mannen att be om mer pengar. 800 kronor skulle inte räcka långt. Han vinkade till sig Evas man och den andra vuxne mannen visade ännu en halskedja och en ring.

Eva berättar att de försökte säga nej, men att mannen var övertygande. Efter en stund hade de gått med på att betala ytterligare 500 kronor för de fyra smyckena, totalt 1 300 kronor. Det hela tog inte mer än en halvtimme.

När Eva i måndags gick till pantbanken visade det sig att smyckena inte var värda ett enda öre.

– Jag skulle lika gärna kunnat tagit en pantburk, säger Eva.

Hon och hennes man lever på pension och sjukersättning, så de förlorade pengarna känns i plånboken. svider..

– Det var våra sista pengar. Man känner mig grundlurad för att man är snäll och godtrogen, säger Eva.

I efterhand har hon svårt att sluta tänka på händelsen och det är många känslor som snurrar. Hela tiden håller hon utkik efter den svarta Mercedesen, utifall vägpiraterna skulle dyka upp igen. Hon hoppas ändå att pengarna ändå kom till nytta för barnen. Framför allt hoppas hon att det inte är fler personer som stannat.

– Jag vill inte att fler ska bli drabbade och gå i den fällan. Stanna för guds skull inte, säger hon.

Polisen fick in fler anmälningar från folk som stött på guldskojarna på E45:an under förra veckan, men det handlade om iakttagelser.

– Det är inte vanligt och det är ofta väldigt kort, sedan drar de i väg härifrån, säger Per Thelin på polisen i Östersund.

Om man skulle stöta på vägpirater och av någon anledning stanna rekommenderar Per Thelin att man bestämt ska säga nej och köra därifrån om de börjar kränga guld.