Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Fundin

Vår mamma, Eva Fundin, har efter en tids sjukdom lämnat oss. Hon blev 88 år.

Mamma föddes i Ytterhogdal i en syskonskara på sju. Vid 15 års ålder lämnade mamma Ytterhogdal för Bydalen och Månsåsen där hon fick arbete. Under den tiden träffade hon sin blivande make, vår pappa, Oscar Fundin från Oviken.

Mamma flyttade då till pappas hemgård i Borgen, där hon till att börja med fick ansvar som bondmora och samtidigt skötte gårdens hushåll samt sin svärmor och svågrar.

Så kom vi döttrar, sex stycken, till världen mellan 1946 och 1966 och den lilla stugan fylldes av nya liv och rörelse.

Under många år på 1970-talet tog mamma också hand om sommarbarn från Värmland, som trivdes mycket bra med mamma Eva, hennes mat, hembakta bröd och engagemang och återkom gärna till Borgen. Även som vuxna fortsatte de att hälsa på i Borgen, något som betydde mycket för mamma.

Efter pappa Oscars bortgång 1982 fortsatte mamma att ha kvar jordbruket med mjölkkor och övrigt som följde. Vid slåtter och övriga tyngre sysslor fanns familjen till hands och kunde hjälpa henne. I slutet av 80-talet blev ladugården tom och mammas liv förändrades från en arbetsfylld tid till en lugnare tillvaro.

Under hela sitt liv har mamma varit aktiv på olika sätt. Hon hjälpte gärna till i serveringen på Fröjdholmen: "dom tysche je koke sa gott e` kaffe", och deltog i bokläsning, simning och gymnastik med andra pensionärer. Hon följde även sina två yngsta döttrars fotbollsspel med stort intresse. Det var tvätt av träningskläder, skoputs och packning av träningsväskor. Idrottsintresset var stort och många var de timmar hon tillbringade framför tv-sporten.

Hemma i Borgen har det alltid funnits plats för alla som velat komma och under vår ungdomstid blev det ofta en samlingspunkt för våra kompisar. Även barnbarnen och deras vänner har gjort täta besök hos momma.

De sista åren drabbades mamma av en del krämpor men behöll sitt glada humör och ville alltid vara med vid olika träffar och högtider. Med sex barn, elva barnbarn och nio barnbarnsbarn fanns det alltid tillfällen att fira.

Det blir tomt efter mamma, saknaden hos oss är stor men alla glada minnen av mamma gör att vi minns henne och allt hon har gjort för oss med stor tacksamhet.

Döttrarna med familjer