Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-jämte ledde Carlstad till guld

Det var eftermiddagen när försvar var bästa anfall.
Olof Flemström ledde Carlstad Crusaders till lagets femte raka SM-guld i amerikansk fotboll via 49–9 (28–9) mot Örebro Black Knights i finalen på Tele2 Arena i Stockholm.

Annons

Det stora jublet bröt ut tjugo minuter i fem på söndagseftermiddagen, men det var klart långt tidigare än så.

Carlstad Crusaders är ett av Sveriges mest överlägsna idrottslag och Örebro Black Knights kunde inte hindra värmlänningarna från att ta ännu ett SM-guld i amerikansk fotboll – efter att ha vunnit samtliga tolv matcher under säsongen.

Efter en kort paus – Olof Flemström förstod inte att han blivit utsedd till SM-finalens mest värdefulla spelare – tog firandet fart på allvar.

Efter gruppkramen och bubbelsprutandet försökte 25-åringen, med Jamtland Republicans som moderklubb, reda ut sina tankar men blev snart avbruten.

– Eufori. Helt fantastiskt... Vänta, jag måste bara vara med på bilden.

Det var gruppfotot som förklarar en stor del av framgången.

– Det här gänget jag spelar med... gemenskapen. Jag kommer utifrån (Jämtland) men det är lätt att fastna. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att spela någon annanstans, sa Flemström.

Quarterbacken Anders Hermodsson, landslagsspelare precis som Flemström, fyllde på:

– Vi lägger ned mest tid. Vi är det mest dedikerade laget. Med säsongen vi har haft, efter att ha spelat så bra, är det här det roligaste guldet. Vi var lite nervösa och gjorde några misstag men försvaret var helt fantastiskt, sa han.

Olof Flemström spelar i försvarslinjen, som "defensive end", och när anfallsspelet till en början hackade något var det han som fick i gång poängproduktionen. Först stal han en Örebro-passning och sprang över halva banan för matchens första touchdown och sedan gjorde han ett gästspel i anfallsuppställningen och ordnade sex nya poäng.

– Det är jätteovanligt. Den första... Jag drömde om det i natt men det är första gången någonsin jag gör en touchdown från försvar. Man säger ju att försvar vinner mästerskap, sa han.

Flemström har ingått i alla fem guldupplagorna men tvingades se förra årets final från sidan efter en korsbandsoperation.

– Det gör det lite extra roligt. Att jag har jobbat mig tillbaka och får stå här.