Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exotiskt från matsalen

Den här veckan doftar det exotiskt från skolorna i Östersund.

Annons

Orsaken är den mångfaldsvecka som Måltidsservice i Östersunds kommun tagit initiativet till.

– Skälet är att vi vill bredda elevernas smakupplevelser, säger Evonne Kjellsdotter-Mattsson, kostchef vid Östersunds kommun.

Samma vecka i fjol handlade det om klimatsmart mat. Det slog väl ut hos såväl elever som föräldrar och personal.

– När vi lyfte på frågan på matrådet vad vi skulle hitta på i år var det många som ville ha en mångfaldsvecka med mat från andra kulturer, säger Kjellsdotter-Mattsson.

I köket i Sporthallen finns kökschefen Per Nilsson och 14 medarbetare som sen kockan 07.00 på morgonen gör allt för att de 2300 portionerna ska vara klara till klockan 11.00.

– Det är kul att prova på annan mat och andra recept från olika delar av världen. Eleverna verkar tycka det är kul. samtidigt pågår jobb i klassrummen med andra kulturer, förklarar Per Nilsson samtidigt som han har ett berg med exotisk sötpotatis bakom sig.

När beslutet om en mångfaldsvecka var fattat vidtog en omfattande testverksamhet där skolkockarna tog fram ett antal maträtter som provlagades. Maten skulle inte bara smaka gott, den ska även vara näringsriktig.

Dessutom är det viktigt att maten ska kunna lagas i stor omfattning.

Evonne ställer sig inte främmande till att spetsa skolmaten med nya exotiska inslag framöver.'

– Matkulturen förändrar sig ständigt. Det är ofta så att det är maten som går främst som budbärare av ny kultur. på 60-talet kom det italienska köket, på 70-talet det asiatiska. Det har sedan följts av tex-mex, suchibarer och indiska restauranger. Självklart sätter det sina spår även i skolmenyerna, säger kostchefen Evonne Kjellsdotter-Mattsson.

Men trots att det handlar om exotisk mat är delar av maten lokalt producerad. Det håller köket hårt på.