Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertråd sågar finansministern

Varje ny regering kommer med sina respektive barnsjukdomar. Regeringen Reinfeldts första dagar innebar en diger samling av dekapiterade ministrar. Varje vecka levererades vi en ny skandal varpå ansvarig minister följdriktigt fick sparken.

Även om ingen avgått ännu så är regeringen Löfven inget undantag från lagen om barnsjukdomar. Det är inte utan att man känner ett visst bekymmer över vår nya statsminister som ständigt tvingas serveras amatörism och kommunikativt kaos som dopp till morgonkaffet. Den senaste tidens otydlighet och påföljande pajaskonster kan inte Miljöpartiet ensamt belastas för. Minst lika många av misstagen kommer från Socialdemokraterna själva.

Ledarsidan har tidigare kritiserat finansministern Magdalena Andersson (S) för att måla upp konstgjorda kulisser som inte stämmer överens med verkligheten. Tidigare har hon vid upprepade tillfällen svartmålat Sveriges ekonomi och upprepat ett mantra om att "ladorna står tomma". Nu går det prestigetyngda Finanspolitiska rådet ut och instämmer i den kritiken.

– slutsatsen är att det inte går att säga att det är tomt i ladorna sa finanspolitiska rådets ordförande John Hassler.

Kritiken gentemot finansministern är väldigt allvarlig, mellan raderna kan man utläsa att rådet läxar upp finansministern. I kritiken ligger också en varning; om lögnerna upprepas i den budget som regeringen lägger så bryter man mot det finanspolitiska ramverket. Något som är väldigt allvarligt och i förlängningen hotar det regeringens möjligheter att bedriva en trovärdig finanspolitik.

Magdalena Anderssons försök att svartmåla svensk ekonomi är ett tecken på grav desperation. I valrörelsen var den ekonomiska politiken Alliansens starkaste kort. Något som Socialdemokraterna försökte, men misslyckades med att sabotera. Bakgrunden till detta är att ingen europeisk regering slår den svenska sysselsättningen eller den sjunkande statsskulden. En bedrift som gjort att den finska regeringen nu ber Anders Borg att agera som en av deras finanspolitiska rådgivare.

Svartmålningen från den nya regeringen görs för att kunna genomföra omotiverade skattehöjningar. Det är en politik med ideologiska skyddslappar och strider mot alla tidigare rekommendationer. Lärdomen av höjda bidrag och höjda skatter är att det inte fallet särskilt väl ut för varken sysselsättningen eller ekonomin.

Varje ny regering tvingas utstå sina barnsjukdomar. För Alliansen var det skandaler och personliga tillkortakommanden. För S och MP är det i stället politisk otydlighet och amatörism. Om en rödgrön regering vill få något uträttat under mandatperioden bör snarast möjligt växa upp. Ställda krav om regeringsduglighet är större på en regering som försöker styra i minoritet.