Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exploatörer i ordets värsta mening får nu bara gehör hos Ann-Sofie

På torsdag i nästa vecka beslutar kommunfullmäktige i Östersund om planerna på ett utökat köpcentrum i Lillänge.

Annons

Det är hög tid för alla partier i fullmäktige utom Socialdemokraterna att prata sig samman och stoppa megavarianten av projektet.

Oppositionsledaren Pär Jönsson (M)gav i onsdagens Ö-P sin syn på projektet: "Det finns planlagt 22 000 kvadratmeter för handel, det är bara att godkänna fasadskikten i princip. Vi tycker man kan bygga ut det är som tillåtet i stället för att gå vidare och tredubbla ytan."

Jönsson har rätt, krångligare än så är det inte. Sedan också Östersundscenterns medlemmar i tisdags bestämde sig för att rekommendera Östersunds fullmäktige att göra halt i frågan om nytt köpcentrum bör saken vara avgjord.

Förhoppningsvis blir det också beskedet till kommunalrådet AnnSofi Andersson (S) från de fyra partier som chevalereskt nog bjudits in till samtal samma torsdag som Andersson räknat med att fullmäktige ska klubba hennes förslag.

Men när röken väl lagt sig på slagfältet borde även AnnSofie Andersson ha anledning att känna lättnad över att exploatören, danska TK Development, inte fått fria händer i Lillänge.

I Stockholm har TK nyss baxat ett storprojekt i hamn som demonstrerar företagets affärsidé. Det är köpcentrat Barkarby i nordvästra delen av Storstockholm som redan det invigts sålts vidare. Ny köpare är den internationella fastighetsinvesteraren Cordelia Savills, "med kontor i Europa och Asien." Anonymare än så kan det knappast bli.

TK är en handelns riskkapitalist som bygger köpcentrum där tillfälle bjuds och sedan inom ett eller annat år säljer dem vidare. Några andra ambitioner med byggena än billigast möjliga lösningar har man därför inte. Företaget är en mästare på modulbyggen av lågprisklass. I själva byggprocessen används i görligaste mån entreprenörer med inhyrd arbetskraft.

Det finns ingen anledning moralisera över TK Development. Företaget har veterligen agerat strikt efter marknadens regelbok. Men begreppet "köplada" lär ha all täckning för den bebyggelse som planerats på Lillänge. Den som tror annat kan resa på shoppingtur till Barkarby.

Östersunds socialdemokrater tycks ha grävt ned sig prestigens skyttegravar runt Lillänge. Häromveckan kröp skam långt upp på land när ordföranden i miljö- och samhällsnämnden, Mona Modin Tjudin, ringde upp nämndsledamoten Per Ericsson, (C), för att få honom att inte delta i ett möte där Lillänges framtid skulle avhandlas.

Per Ericsson ska ha en eloge för att han avslöjade fulspelet i kulisserna. Liksom för att han två gånger agerat mot exploatörer som agerat i ordets värsta mening. Första gången - Centralpalatset - lyckades han inte få rätt. Nu talar allt för att hans och andras klarsyn kring Lillänge lämnar AnnSofie Anderssons socialdemokrater ensamma kvar i TK Developments fanclub.

Sven-Olov Lööv