Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expo: Därför flyttar nazisterna till Jämtland

Tre namnkunniga nazister har flyttat till länet de senaste åren och sedan dess har de nazistiska aktiviteterna mångdubblats. Enligt Expo handlar inflyttningen om slump snarare än strategi.

De nazistiska aktiviteterna har ökat markant i Sverige de senaste åren, inte minst i Norrlandslänen.

I Jämtlands fall går den ökade aktiviteten att koppla samman med att tre namnkunniga medlemmar av den kriminellt belastade Svenska Motståndsrörelsen, SMR, har flyttat in i länet.

Men trots att aktivisterna som har flyttat in inte har någon koppling till länet sedan tidigare och tendensen ser likadan ut på andra ställen så handlar detta snarare om en slump snarare än en medveten strategi för att sprida sig ut över landet.

Det anser Anna-Sofia Quensel, som arbetar med att kartlägga högerextremistiska organisationer för stiftelsen Expos räkning.

– SMR är egentligen en ganska liten organisation med bara ett hundratal aktiva medlemmar. Det gör att all deras aktivism blir väldigt personbunden på det vis att den sker där medlemmarna råkar bosätta sig, säger hon.

Med tanke på att sunt och naturnära leverne är ett ideal inom högerextrema kretsar tror hon att det snarare är det som lockar aktivister till Jämtland och att det sedan är naturligt att kompisar tipsar varandra om bra boenden.

I den årliga rapport som Expo släppte i måndags var det tydligt att de nazistiska aktiviteterna ökar i hela landet. Det var väntat, enligt Anna-Sofia Quensel som var med och sammanställde rapporten, men vad den aktivismen bestod av överraskade desto mer.

Dels var det att kampövningarna, där medlemmarna övar sig på att slåss med och utan vapen, hade ökat så pass mycket. Men dels var det även att en rörelse som tidigare har satt en stolthet över att stå utanför det politiska systemet nu plötsligt har bestämt sig för att starta ett politiskt parti.

– Vi blev förvånade över att SMR väljer att bilda en parlamentarisk gren, för det hade vi inte väntat oss och vi får se vad det landar, säger Anna-Sofia Quensel.

Läs fler artiklar i ÖP:s granskning:

Här är de inflyttade nazisterna

Nazistprofiler har upprättat bas i länet

ÖP:s chefredaktör: Det går inte att avstå att berätta om hur nynazismen sprider ut sig