Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra avgift vid sms-betalning kan vara olaglig

/
  • Sms-tjänsten, som enligt Finansinspektionen och Konsumentverket tar ut en olaglig extra avgift, finns inte på alla automater men är märkta om så är fallet.

När man sms-betalar en parkeringsbiljett i Östersund tas en extra avgift ut. Men den avgiften är olaglig, anser Finansinspektion­en och Konsumentverket. De hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

Annons

Betalning av p-biljetter via sms erbjuds av flera företag, till exempel Easypark och Mobill. Men för den tjänsten får den som betalar via någon av dessa kostar det upp till 50 procent extra. Företagen har inga egna parkeringar, utan förmedlar bara p-avgifterna.

– Det är inte rätt att ta extra betalt bara för att kunden betalar via sms, säger Anders Dölling, enhetschef på rättsavdelningen vid Konsumentverket, KoV.

Han hänvisar till den nya Betaltjänstlagen, som kom i somras. Det är samma lag som förbjuder extra avgift vid kortbetalning.

Han får medhåll från Finansinspektionen, FI, som är den övervakande myndigheten för den nya lagen.

– Inget betalningssätt får diskrimineras kostnadsmässigt. Det innebär att betalningsmottagaren inte får ta ut en extra avgift bara för att ett visst betalningssätt används, förklarar Johan Terfelt, jurist vid FI.

– Vi anlitar ett externt företag för att förmedla betalningar via sms, berättar Catherine Sahlgren, vd för Selecta Norden.

Selecta, som har varuautomater på många ställen, bland annat i Stockholms tunnelbana. Där erbjuder Selecta sina kunder att betala köpet via sms. Men då tillkommer en avgift på 3 kronor för varje köp.

– Det är ett extra säker och snabb form, som kallas premium-sms. De 3 kronorna extra är kostnaden för den tjänsten. Det räknar vi som en trafikavgift, säger hon.

– Det spelar ingen roll, anser Anders Dölling, KoV. Rent juridiskt är inköpet ett avtal mellan kunden och Selecta, och inget betalningssätt får diskrimineras. Väljer Selecta att anlita en mellanhand är det deras sak.

Samma sak gäller för p-avgifterna. En sms-betalning får inte ha en extra avgift som inte finns då man betalar på annat sätt. Men så är det i Östersund.

– Det här är en nyhet för mig. Vi har det som en extratjänst och har utjämnat priset en del. Vi kommer att titta på saken och vi anpassar oss naturligtvis till lagstiftningen. Om vi agerar fel ser jag i första hand att vi anpassar avtalen, säger Jan Asplund, trafikingenjör vid Trafik- och parkenheten i Östersunds kommun.

Liknande system för sms-betalning av p-avgifter finns på fler orter, bland andra Stockholm, Malmö, Gävle, Örebro och Norrköping.

Annons