Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra beskattning för fjärrvärme

Politiker är väldigt snabba med att fördöma privata företag som gör vinst.

 När bankerna har 15 procent avkastningskrav på eget kapital så rasar politikerna. Det är tydligen osunt och skadligt med höga vinstmarginaler i en låginflationsekonomi.

Men att till exempel Östersunds kommun har 10 procents avkastningskrav på Jämtkrafts fjärrvärme är tydligen inte konstigt. Då är det plötsligt helt i sin ordning att vara marknadsmässiga och ta ut ordenligt med vinst trots att man har monopol på just fjärrvärmen.

Det motiverar man med att vinsten används till kommunala ändamål. Då undrar ju vän av ordning varför inte kommunen investerar i aktier och fonder ifall det är vinst på investering man vill ha som sidoinkomst till den vanliga inkomstbeskattningen.

Nu blir det en form av extra beskattning av fjärrvärmekunderna i stället för att man prissätter fjärrvärmen så den är ett klart vettigt alternativ.

Per Edström, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel