Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra jobb i spåren efter Hilde

Strömsunds kommun drabbades hårt när stormen Hilde drog förbi.

– Jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv, säger Göran Espmark.

Göran har bott i Äspnäs, några mil utanför Strömsund på vägen mot Gäddede, i stort sett hela sitt liv och han har aldrig varit med om en sådan kraftig storm som Hilde. Det var natten mot söndagen 17 november som det blåste som värst. Strömsund var en av de kommuner som drabbades värst av stormen. Skogsstyrelsen rapporterar om stora mängder med vindfällda träd. De har genomfört inventeringar, men det är ännu för tidigt att fastställa den totala omfattningen av stormen. Vilka virkesvolymer det handlar om.

Göran och hans bror Håkan Espmark har tillsammans ungefär 600 hektar skog. De vittnar om en stor mängd vindfällda träd.

– Speciellt i gallringar för där har träden inte hunnit rota sig. Äldre orörd skog klarar sig i regel bäst. Här uppe var stormen Hilde värre än Dagmar för nu var det ofruset i marken och då blir det värre, säger Göran Espmark.

Göran berättar att de nu måste ta bort de vindfällda träden så fort som möjligt innan snön kommer. Ligger de kvar ökar risken för angrepp av granbarkborre till sommaren.

Stormen sätter förstås även sina spår ekonomiskt och särskilt för de mindre skogsägarna. Skogsägarna får inte lika mycket betalt för det virke som ligger och avverkningskostnaderna blir högre.

– Det är klart vi förlorar en del pengar och det blir en massa jobb. Det är inte så illa att vi går i konkurs, men det är ekonomiskt kännbart, absolut. Det är så tråkigt.

I Strömsunds kommun var det många hushåll som var utan el, telefoni och mobiltelefoni under flera dygn. På en del ställen hade även vattenförsörjningen slagits ut på grund av strömavbrottet.

Stora Blåsjön var ett av de värst drabbade områdena som helt slogs ut av stormen Hilde.

– Det är lite kärvt just nu kan man säga. Strömlöst, ingen telefoni och ingen vattenförsörjning. Det är nog ingen tvekan om att Stora Blåsjön tog största smällen av det här ovädret, sa Per-Anders Persson till ÖP några dagar efter stormens framfart.

– Det positiva är väl hur alla verkligen hjälps åt för att reda ut den här krisen. Alla som kan ställer upp och lånar ut ved och batterier. Det är jäkligt kul att se vilken sammanhållning som finns när det bränner till.