Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra mattehjälp för Jämtlands elever

Den ideella föreningen Mattecentrum som hjälper tusentals elever med matteproblem utanför skoltid varje år. Nu har en ny räknestuga startats på Wargentinsskolan i Östersund.
– Vi finns till för eleverna och alla elever som vill lära sig matte är välkomna, säger Ingela von Sydow, projektledare i Östersund

Räknestugorna har inga genomgångar utan bara läxhjälp och problemlösning. Men det ska också vara roligt och inspirerande att gå dit. Matte är ett speciellt ämne eftersom det är sjunkande resultat och ett lågt intresse för matte i Sverige.

– Lärarkåren gör sitt yttersta utifrån sina förutsättningar, men det räcker inte alltid. Vi menar också att inget ska hindra ungdomar från att träna matte på fritiden. Vi skulle inte neka en som går i femman att komma hit och få hjälp säger, Ingela von Sydow.

Lisa Salvin och Ebba Blixth, går gärna till skolan på kvällen till räknestugan för att plugga matte.

– Jag får bra hjälp om jag skulle fastna på någon uppgift, och i vår klass är det nästan 35 elever då hinner inte vår lärare gå runt och hjälpa alla, säger Lisa Salvin. Dessutom slipper man att göra läxan hemma och kan hitta på något annat i stället.

Skolan är en het fråga detta valår och det ena förslaget efter det andra presenteras. Pengar till förskolan, resurser till lågstadiet för att minska storleken på klasserna, och så vidare. Regeringens stora lärarsatsning, matematiklyftet, är redan i gång.

– Jag är en av kvällens volontärer och är civilingenjör i vanliga fall, säger Johan Forsén. Det här är ett roligt sätt att kunna hjälpa till och få friska upp sina kunskaper.