Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få får hjälp mot benskörhet

Benskörhet, osteoporos, är en sjukdom som gör skelettet skört, vilket drastiskt ökar risken för frakturer och kotsammanpressningar i ryggen.

Att bryta handleden eller lårbenshalsen på äldre dagar är alltså inget självklart, utan resultatet av en sjukdom, som dessutom går att behandla.

Läkemedlen har funnits i många år och är både billiga och effektiva. De vanligaste behandlingarna kostar bara några hundra kronor per år. Trots detta är benskörhet en underbehandlad sjukdom.

Patienter som drabbas av till exempel en höftfraktur undersöks sällan för benskörhet, ibland inte ens efter andra och tredje frakturen. Det konstateras åter igen den årliga rapporten "Öppna jämförelser", som gavs ut av Socialstyrelsen i början av december.

Minst dålig är Hallands län med en behandlingsfrekvens på ändå ytterst låga 24 procent.

I Jämtland var samma siffra 9,8 procent. Landstinget är därmed ett av de sämsta i hela Sverige på området.

När många landsting går framåt har läkemedelsanvändningen i Jämtland rent av minskat de senaste åren. 2008–2010 var samma siffra 13,5 procent. I förlängningen innebär det nu ännu fler kvinnor i Jämtland bryta benen i onödan. Nu måste konkreta åtgärder sättas in.

Enligt Socialstyrelsen borde 60–70 procent av alla personer som drabbas av en fraktur behandlas för benskörhet. Vinsterna av det skulle vara många. Framför allt för den enskilda patienten.

Konsekvenserna av sjukdomar i rörelseorganen är omfattande: Försämrad livskvalitet i form av smärta, minskad rörlighet, förlust av oberoende och minskat välmående i allmänhet.

Det finns också stora resurser att spara. Varannan kvinna, men också var femte man, drabbas av benskörhetsfraktur någon gång under livet. Kostnaderna uppgår för ett genomsnittligt landsting till tresiffriga miljonbelopp.

En anledning till de höga kostnaderna är just den stora underbehandlingen av sjukdomen. Pengar som skulle kunna läggas på vård av andra patienter.

Stockholms läns landsting och region Skåne har insett allvaret och satsat extra resurser på att behandla benskörhet nästa år. Nu är det dags att Jämtland visa handlingskraft: Börja diagnostisera alla i riskgruppen som drabbas av en fraktur, i linje med de riktlinjer som funnits sedan länge.

Jämtland tillhör visserligen de sämre på området. Men alla landsting ligger mer eller mindre efter. Genom en genuin implementering av ett nytt arbetssätt för hur vården ska uppmärksamma, diagnostisera och behandla bensköra, kan Jämtland om bara några år vara bäst i landet på att genom behandling förebygga frakturer och kotkompressioner.

Mattias Lorentzon, professor, Sahlgrenska universitetssjukhuset Mölndal, ordförande Svenska Osteoporossällskapet

Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6miljonerklubben

Lill Lindfors, artist och medlem i 1,6 miljonerklubbens kärntrupp

Solveig Ternström, skådespelare och medlem i 1,6 miljonerklubbens kärntrupp

Paula Ternström, skådespelare och medlem i 2,6 miljonerklubbens kärntrupp

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel