Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få föräldrar nattvandrar

Drömmen vore att kunna vandra varje helg. Men bristen på frivilliga sätter stopp för det.
– När ska föräldrarna börja vakna, frågar sig Hans Nicolaisen.

Nattvandrarna är vuxna på stan som ska trygga tillvaron för ungdomarna på kvällarna. De ska hjälpa och stötta. Men det är få som vill engagera sig. Det finns tre områdesgrupper i Östersunds kommun: Torvalla, Körfältet och City. Den sistnämnda är den största och mest aktiva, men tyvärr räcker det inte till för att kunna vara ute och vandra varje helg.

– Tyvärr är vi för få, det är tunt om folk. Vi är en grupp som engagerar sig för barn och ungdomar, men det är väldigt sällan vi ser en förälder. Jag tror det var över ett år sedan en förälder hörde av sig och ville vara med en vanlig fredagskväll utanför de större helgerna och arrangemangen som skolavslutningar, Valborg och Storsjöyran, säger Hans Nicolaisen.

Nu är Nattvandrarna ute i snitt en gång per månad.

– Om hälften av föräldrarna i Östersunds kommun skulle vara ute en kväll per år så skulle vi kunna vara ute varje helg hela året och både fredag och lördag.

Citygruppen är allt mellan tre till sju personer varje kväll de är ute. En kväll börjar runt klockan tio och slutar när det har lugnat ner sig på stan och det kan vara allt mellan klockan tre och sex på morgonen.

– Vi går mycket i cirklar. Mycket i parkerna och ut på Frösön.

Varför har du valt att nattvandra?

– Det här känns som en vettig verksamhet, jag trivs och jag vet att det ger effekt där ute.

Janne Lundholm är kommunikationsansvarig på nattvandring.nu och berättar att det finns totalt 220 grupper i Sverige från Ystad i söder till Arvidsjaur i norr vilket ger totalt 31 000 vuxna. Han menar att intresset för att vandra går i cykler och i Stockholmsområdet ser det positivt ut.

– Just nu är det ett stort intresse, varje dag kommer det folk som vill starta nya grupper. Tyvärr måste det hända något dramatiskt för att vuxna ska vakna till. Man önskar överlag att det fanns ett större engagemang, säger Janne Lundholm.