Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få i länet behandlas med allergivaccin

Länsborna får minst allergivaccinering i landet. Tillsammans med Västernorrland och Norrbotten ligger Jämtlands län sist.
Tecken på en ojämlik vård, enligt Astma- och Allerigförbundet.

Antalet personer som får allergivaccin varierar kraftigt i Sverige. Det gäller alltså den grupp av pollenallergiker som har allra svårast besvär och inte blir hjälpta av de vanligaste läkemedlen.

Fyra gånger fler länsinvånare i Hallands län än i Jämtlands län får vaccination. Detta när skillnaden i befolkningsstorlek har räknats bort.

Det visar statistik som Astma- och allergiförbundet presenterar.

– Kontentan som vi ser det är att vården är inte jämlik. Det ska inte bero på var man bor för att man ska få den vård man behöver, säger Maritha Sedvallson, riksordförande för Astma- och Allergiförbundet.

Förbundet menar att det är många människor som underbehandlas, framför allt i länen med lägst andel allergivaccinationer.

– Det är bara 14 000 personer av omkring 200 000 med svåra besvär som blir allergivaccinerade. Det betyder att väldigt många inte får all hjälp de behöver.

Förbundet har i flera år propagerat för ökad behandling.

Statistiken som förbundet använder har i sin tur det enda läkemedelsbolag som säljer vaccinationsprodukterna i Sverige, ALK Sverige, tagit fram.

– I det här har vi gemensamma intressen. Tyvärr finns inte statliga register som redovisar dessa uppgifter. Så länge det inte finns får vi ta ALK:s uppgifter. Jag litar på dem, säger Sedvallson.

Mikael Svärd vid ALK säger att det är försäljningsstatistik och uppgifter från klinikerna som sammanställts. Jämtlands län brukar ligga i botten. Han ser två förklaringar.

– Det är få som ger behandling och man har inte tagit till sig ny teknik i form av tablettbehandling.

Landstingets ansvariga för allergivaccin har inte gått att nå.

http://pollenrapporten.se/ hittar du de senaste prognoserna.