Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få jämtländska män i samkönade äktenskap

2009 var året då lagen om samkönade äktenskap trädde i kraft. Det är hittills också året då flest samkönade äktenskap ingåtts i Sverige. Många omvandlade också sina partnerskap till äktenskap.

Jämtlands län sticker ut i statistiken gällande manliga äktenskap, bara 15 män i Jämtland är i ett samkönat äktenskap eller partnerskap, vilket är färst i landet.

I Jämtlands län finns 73 personer i samkönade äktenskap eller registrerade partnerskap. Det motsvarar 58 personer per 100 000 invånare. Vanligast är det i de tre storstadslänen och Uppsala län. Allra flest samkörande äktenskap eller partnerskap finns i Stockholm med totalt 3 589 personer eller 166 personer per 100 000 invånare.

Generellt är det fler kvinnor än män som ingår samkönade äktenskap. När partnerskap blev lagliga 1995 var det fler män än kvinnor som registrerade partnerskap, men trenden vände 2003.

I slutet av 2013 levde 4 883 kvinnor och 3962 män i ett samkönat äktenskap eller registrerat partnerskap i Sverige. Alla siffror kommer från Statistiska Centralbyrån.