Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få skidspår öppna

Stormen Ivar, den milda vintern och brist på natursnö. Tre faktorer som ligger bakom att få skidspår har kunnat öppna trots att kalendern visar på slutet av januari.
– Det krävs fruktansvärt mycket mer snö, säger Roger Hedlund, arbetsledare på Östersunds skidstadion.

Östersunds kommun sköter bland annat om spåren på skidstadion, Spikbodarna/Odensala/Torvalla, Frösön, Brunflo, Lit och Lugnvik. Roger Hedlund uppskattar att det totalt handlar om en spårkapacitet på 12 mil. Något som de i dag är långt ifrån att nå.

– Det förändras ju varje dag, men vi börjar väl närma oss tre till fyra mil öppna spår av skiftande kvalitet, säger Roger Hedlund.

Men oavsett vad statusläget är "just nu" är det väldigt få spår som är öppna. Bristen på natursnö och den milda vintern är inte de enda problemen. Stormen Ivar satte också sina spår. Fallna träd ligger över spåren samt över elljussledningar och många stolpar slogs av och armaturer gick sönder.

– Det har varit ganska tufft. Att det tar lite tid på två personer hoppas jag att folk har förståelse för. Jag tycker vi har bra kvalitet på de spår vi har. Östersundarna har att åka på, men det kanske är så att deras favoritspår inte är öppet.

Roger och hans kollega har både fått ris och ros hittills på säsongen.

– Yrkesfolket är otroligt nöjda och vi får mejl där de tackar oss. Sen har vi de som kanske alltid åkt i Lugnvik eller alltid åkt i Torråsen och när det blir vitt på marken är de frustrerade över att vi inte är ute och gör spår. Men bara för att det är vitt är det inte säkert att det finns snö runt hela slingan. Vi måste göra prioriteringar.

På skidstadion är det skidskyttespåren som är öppna samt den populära elljusslingan på 3 kilometer.

– Den slingan har bara ett lager på 1,5 till 2 centimeter snö och den blir sönderåkt varje dag. Vi lägger om den slingan i stort sett varje dag.

Nu är även slingan upp mot Spikbodarna samt vidare till Odensala öppet. Dock med ett tunt lager där det gäller att vara uppmärksam. I Spikbodarna är allt långt ifrån åkbart då det främst är mycket kvar att röja efter stormen.

Ett spår som kommunen prioriterat är hundspåret över 15 kilometer. Det är många som är ute och åker med sina hundar och ska de vara på de "vanliga" spåret sliter det ännu mera på det redan tunna snötäcket. Dessutom har den slingan kryddats med extra mycket natursnö.

Är det okej att åka där utan hund då?

– Ja absolut. Det är många som åker där och som gillar spåret.

De värst drabbade sträckorna då? Ja det är enligt Roger 10 kilometersspåret upp mot Torråsen, Lövsta och Lugnvik. De två första är tveksamt om de över huvud taget kommer att öppna den här säsongen. Spåret upp mot Torråsen kräver mycket snö då marken är väldigt ojämn med både stubbar och rötter. Dessutom är det mycket fallna träd över spåret.

I Lövsta handlar det också om fallna träd på 10- och 15 kilometers rundorna och där är det över 20 markägare som själva ska ta vara på träden. Även i Lugnvik är det fallna träd som är orsaken samt ett trasigt elljus.

Roger hälsar också att det kommer att ta tid innan motionsfemman i Spikbodarna är öppen.