Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäbod – ett förbjudet ord för länets alla fäbodproducenter

Länets fäbodar är förbjudna att använda namnet "fäbod" på sina produkter eftersom det blivit varumärkesskyddat av köttindustrin. Det är mycket märkligt anser Eldrimners Birgitta Sundin.

Driftiga bönder, småföretagare och mathantverkare har sett till att landets fäbodkultur håller på att blomstra upp igen efter flera decennier i träda.

Det är en frånvaro som kostat, för den traditionella näringen vaknar nu upp till en verklighet där ett industriellt charkuteriföretag i Dalarna har varumärkesskyddat ordet "fäbod".

Fäbodbrukarna Karlolof och Ingegerd Sundeberg i Hede blev de första att känna konsekvenserna av detta. När de lanserade sin Fäbodglass häromåret blev de hotade med rättsliga åtgärder och lade därför ner tillverkningen.

Birgitta Sundin på Eldrimner ser det som ett stort problem att produkter helt utan koppling till fäbodbruk har ensamrätt på ordet medan äkta fäbodar förbjuds att använda det.

– Jag förstår inte riktigt vad patent- och registreringsverket har för riktlinjer och hur ett företag kan få ensamrätt på ett allmängiltigt ord. Men om det är någon som ska ha rätt till namnet så är det ju de som faktiskt bedriver fäboddrift, säger hon.

Birgitta Sundin anser att landets fäbodbrukare har svårt nog som det är att få lönsamhet i sina verksamheter och att rätten till namnet fäbod skulle betyda mycket för näringens utveckling. Att det är viktigt för dem att kunna signalera till kunderna att deras produkter är gjorda på ett hantverksmässigt sätt och att det är därför de kostar lite mer än industriella motsvarigheter.

– Vi ska inte glömma att de här småföretagarna utför en stor kulturgärning och jag hoppas verkligen att det går att hitta en lösning, säger Birgitta Sundin.

Förhoppningen är att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ska ta sig an fallet för att föröka få varumärkesskyddet upphävt.