Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Facebook bekräftar oss"

I morgon, lördag, berättar Lasse Berg om sin kommande bok under Birka folkhögskolas Afrikahelg.

Helgen inleds redan idag, fredag, med föredrag av frösöfödde Andreas Gyllenhammar, som presenteras som "Jämtlands Al Gore".

"Gryning över Kalahari" och "Skymningssång i Kalahari" är Lasse Bergs senaste mycket uppmärksammade böcker som nu får sin avrundning med "Ut ur Kalahari - drömmen om det goda livet" som preliminärt kommer ut i april 2014:

– Den första handlar om människans första sex miljoner år, den andra om de senaste 10 000 åren och den nya beskriver de senaste 50 åren.

– Jag sammanfattar helt enkelt mina intryck och erfarenheter från 45 års resande över världen, särskilt i Afrika och Asien, där tre fjärdedelar av alla människor lever.

Och en viktig tes är att jordens befolkning på bara några decennier fått det väsentlig mycket bättre, rent materiellt. Den djupaste fattigdomen är numera utrotad och mängden krig har minskat drastiskt:

– Dessutom har kategorin envåldshärskare fått det väldigt tufft numera. Människor tål inte att bli hunsade hur som helst, de är alltmer upplysta och inser att de själva kan förändra saker.

– Att få sådan kunskap kan förstås också leda till frustration när man inser hur somliga lever i överflöd. Och ojämlikheten har också vuxit i många delar av världen de senaste decennierna.

Den andra stora förändring han framhåller gäller just människans ökade insikter om att kunna förverkliga sig själv, vilket också leder till ökad ensamhet. Vi har möjligheter, men är också alltmer individer:

– Vi twittrar och räknar likes och vänner på facebook, vilket är uttryck just för att vi i grunden är gruppvarelser, att vi söker bekräftelse från omgivningen - nu som då, även om formerna ändras. Det är i andras ögon vi betyder något, det är vad vi praktiserar på facebook.

– Samtidigt ha vi aldrig varit så ensamma som nu, trots att vi är ständigt uppkopplade. Det är en paradoxal situation och ingen vet riktigt hur det påverkar oss.

Så vad händer när människor blir mer medvetna om de sociala skillnaderna - exempelvis i Kina, världens mest tättbefolkade land? Många har pekat på hur levnadsstandarden ökar dramatiskt i de östra delarna av Kina, medan de inre västliga delarna fortfarande domineras av fattiga bönder.

– Det där är en otroligt intressant utveckling, samma sak pågår i både Indien och hela Afrika. Ingen vet förstås vart det tar vägen, jag har inga svar.

– Men vi kan slå fast att det nuvarande läget kan ändras dramatiskt och fort. Se bara på utvecklingen i Libyen, Tunisien och Egypten för att nämna några.

Lasse Berg har besökt Birka vid flera tidigare tillfällen och säger att han gärna återkommer eftersom skolan har så ambitiösa satsningar på studier kring Afrika och tredje världen.

Den nya bokens manus är klart och förlaget arbetar med formgivningen, Lasse Berg har haft digert arbete med att komplettera bildmaterialet. Han hinner inte föreläsa mycket för tillfället, men talar en del om chefskap:

– Närmast är jag på väg för att filma i Kongo, där vi ska studera människans närmaste släktingar, de har mycket att säga oss om de frågorna.

Birkas Afrikahelg inleds i dag 10.00 när Andreas Gyllenhammar diskuterar klimatförändringarna, följt av seminarier och diskussioner, samt afrikansk dans.

Lördag 10.00 talar dietisten Kjell Olsson om "en epidemi av tomma kalorier" och Lasse Bergs föredrag är satt till 13.00-16.00.