Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken oroas av hot om försämringar

Riksdagen har nyss enats om ett uppdrag till regeringen om nollvision för dödsolyckor i arbetet. Samtidigt oroas facken av vad de menar är försök till försämringar inom arbetsmiljön på EU-nivå.

För några år sedan berättade ÖP om hur några inlejda byggnadsarbetare från Estland föll handlöst tio meter från nocken på det fritidshus de byggde i Härjedalsfjällen. Säkerhetsräcken saknades på huset. Männen överlevde men åkte hem skadade. Deras fall finns inte med i statistiken över arbetsolyckor i Sverige eftersom de var tillfälliga gästarbetare.

Om regeringen återkommer med lagförslag, som riksdagen vill, kommer sådana här fall att tas med i statistiken. riksdagen, genom förslag från Arbetsmarknadsutskottet, har nyligen gett regeringen fem uppdrag om arbetsmiljö och en ny sorts statistik där också gästarbetare ingår är ett av dem.

Andra är nollvision för dödsolyckor i arbetslivet, mer forskning, utbildning och tillsyn. Förslag mot mobbning ingår också i det uppdrag som fick majoritet i riksdagen, dock nedröstat av Allianspartierna.

Samtidigt pågår försök från EU-länderna att försämra arbetsmiljöarbetet, varnar de stora fackförbunden. En sådan försämring skulle ha haft direkt koppling till dödsolyckan i Hammerdal.

Det handlar om att företag som har färre än 250 anställda skulle slippa dokumentera riskbedömning vid införande av nya arbetsmoment.

– Försämringarna när det gäller arbetsmiljö införs successivt i Sverige hela tiden. I alla andra länder är det en jättestor fråga men här i Sverige tror vi att det aldrig kan hända, säger Christina Järnstedt, ombudsman för LO som bevakar dessa frågor.

Hon menar att 60 förslag, där företagen ska slippa göra riskbedömningar är ett, ständigt lever och återkommer när EU-kommissionen pratar om regelförenklingar.

2008 kom Arbetsmiljöverket med en rapport över dödsolyckor i Sverige och konstaterade att antalet var alarmerande högt. Tendensen var att en större andel av dem skedde i små företag och att många berodde på underleverantörer och pressade tider.

Någon liknande rapport har inte gjorts sedan dess.