Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket: "Horribelt och fruktansvärt"

Jaana Pålsson på fackförbundet Handels tycker att tjejernas berättelse vittnar om en oseriös arbetsgivare som borde svartlistas.

Jaana Pålsson är försteombudsman på fackförbundet Handels i Östersund. Hon tycker inte att Vera, Linn och Karinass arbetsgivare verkar vara seriös, som varken skilt på jobb och fritid eller roll och person

– Det låter horribelt och fruktansvärt. Sådana arbetsgivare borde svartlistas och inte få vara arbetsgivare. Då är man inte seriös, säger hon.

– Arbete är arbete och fritid är fritid, annars är det ingen seriös arbetsgivare. Tyvärr är det så att det finns många som utnyttjar ungdomar och det är bekymrande.

Kommentarer kring kroppar tycker Jaana Pålsson är ett övertramp som beroende på faktorer som situation och antal gånger i slutändan kan peka på att det rör sig om sexuella trakasserier.

– Sådana uttalanden ska över huvud taget inte fällas, säger hon.

Enligt diskrimineringsombudsmannen, DO kan sexuella trakasserier handla om allt från beröringar och tafsningar till skämt, blickar eller jargong. Undersökningar visar att det är många som känner sig utsatta, trots att det är få som anmäler.

– Det är inte ofta som vi stöter på det, jag tror att dagens arbetsgivare är ganska upplysta. Men visst kan det finnas ett mörkertal, säger Jaana Pålsson på Handels.

Om det händer något sådant på arbetsplatsen rekommenderar Jaana Pålsson att man först och främst säger ifrån. Om inte det hjälper kan man ringa LO, som i sin tur kan kalla in facket. De kan hjälpa även de som inte är medlemmar när det gäller skolungdomar. Man kan också anmäla direkt till DO.

– Allt som känns fel eller obehagligt ska man säga i från om. Det är inte okej. Då är det viktigt att man tar ansvaret att höra av sig till facket, säger Jaana Pålsson.

Hon tycker också att det är viktigt att prata om det i hemmet, eftersom föräldrarna har mer erfarenhet från arbetslivet. Generellt efterlyser hon ett större föräldraansvar, då hon märker att fackfrågor överhuvudtaget inte är något ungdomarna pratar om hemma. Det tycker hon är en skrämmande tendens.

Läs mer:

Chefen ville att de skulle sminka sig mer