Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket: "Lokalerna håller inte"

Östersund – Det behövs satsas mycket, mycket mera på skolor och förskolor. Som det är nu är det inte likvärdiga förhållanden för alla barn och elever i kommunen, säger huvudskyddsombudet Elisabet Rödén.

Kommunen har byggt en hel del under de senaste åren.

Visst är ombyggda Fagervallsskolan och de helt nybyggda förskolorna på Campus, Lövsta och Stadsdel Norr bra satsningar, menar Elisabet Rödén som är Lärarförbundets huvudskyddsombud. Men det behövs mer.

– Det kvarstår behov på andra ställen. Vi har många gamla skolor och förskolor som inte alls har underhållits som de borde, säger Elisabet Rödén.

Det handlar inte om flagnande färg eller avskavda tapeter utan om praktiska förhållanden som påverkar alla, förklarar hon.

– En del förskolor är byggda för mindre barngrupper på 12-15 barn. I dag är det 18 barn i gruppen och det är fler yngre barn.

Det gör att ett entrérum på en förskola kan bli för litet. På morgnarna får barn, föräldrar och personal trängas vilket kan påverka hela dan för ett barn.

– Barn ska mottas av personalen och det på ett värdigt sätt. För det är på morgonen som dagen grundläggs. Trångboddhet är en källa till konflikter.

Det har blivit stora skillnader i lokalstandard mellan olika skolor och förskolor, enligt Lärarförbundet.

– Jag och Kommunals skyddsombud åker ofta ut tillsammans, speciellt på förskolor där båda förbunden har medlemmar. Vi ser att det brister i allergisäkerhet och ibland brandsäkerhet.

– Vi oroas också över att personal inte törs påtala brister i sin arbetsmiljö på grund av rädslan att hotas av nedläggning. Det ser vi som allvarligt.

Ytterst är det de styrande politikerna som avgör vad och hur mycket som ska investeras i fastigheter.

Underhållsåtgärder prioriteras efter en viss ordning, berättar fastighetschefen Jan Högberg.

Först går krav på åtgärder som måste göras för att uppfylla lagkrav på exempelvis ljudnivåer.

Totalt lägger kommunen 25-30 miljoner kronor per år på underhåll av fastigheter. Är det tillräckligt kan man undra.

– Vi försöker göra det vi kan utifrån de pengar vi har.

På nedläggningshotade skolan i Bringåsen pågår ett takbyte. Det beror på att kommunen upphandlar flera liknande jobb i klump för att få det billigare. Så Bringåsens tak byts i samma uppdrag som taket på Dungens skola.


Är din skola sliten?

Skicka en bild på hur det ser ut på din skola.

MMS:a eller mejla den till 72063 eller 72063@op.se - kom ihåg att skriv vilken skola det gåller.