Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket rasar mot nedläggningen

Det är skandal att man lägger ner just Frösö behandlingshem, menar Kjell Midbjer, fackombud på SEKO.

– Det finns bara tre LVM-hem i Norrland. Resten ligger runt Stockholm och Göteborg. De som mister jobbet på Frösön måste flytta till Dalarna eller Västerbotten för att få ett liknande jobb.
Frösön är ett av fyra behandlingshem i landet som är specialiserade på våldsbenägna missbrukare. Det gör nedläggningsbeslutet ännu mer obegripligt, menar han.
– Sådana som andra behandlingshem inte klarar av brukar hamna på FBH. Jag förstår inte att man slänger bort en så värdefull kompetens.
Kjell Midbjer bedömer att mellan 60 och 100 personer kommer att drabbas av FBH:s nedläggning, med vikarier inräknade.
– Återigen tappar Östersund statliga jobb. Och bygget av fängelset skjuts bara upp hela tiden.
Statens institutionsstyrelse, SIS, som driver FBH, motiverar beslutet med att kommunerna inte skickar sina missbrukare på vård längre.
Kjell Midbjer tror att det delvis är ett svepskäl och att det även ligger andra motiv bakom.
– Det har varit turbulent kring FBH på sistone. De har misslyckats med flera chefsrekryteringar och det har kommit en rapport som inte var sanningsenlig.
Rapporten som Midbjer syftar på skrevs efter ett oanmält besök där tillsynsmyndigheten tyckte sig se att delar av personalen utnyttjade sin makt och tog beslut som de inte hade rätt till.
– Rapporten överensstämde inte med sanningen. Facket protesterade och det känns som det här är en knäpp på näsan. En markering att vi inte ska protestera för mycket, säger han.
Efter kritiken har SIS tagit konsulter till hjälp.  
– De har kallat det "förändringsarbete". De har fått personalen att börja tro på en framtid. Sedan drar de till med spikklubban.
– Nu ser vi att de bara har fört oss bakom ljuset.