Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket som borde söka sig utanför tullarna

Unionen är allmänt känd för sina påkostade TV-reklamer med tillspexade superhjältar. Men det är också Sveriges största fackförbund.
För att ge Unionen rättvisa gör de också bra saker för sina medlemmar. Fackförbundet är skickliga förhandlare och förbundet erbjuder bra medlemsförmåner. Något rätt gör man trots allt för att behålla sina medlemmar. Men där saknas något viktigt som allt för ofta glöms bort i det svenska samhället.

Är man Sveriges största fackförbund krävs ett helhetsperspektiv. Unionen har dessvärre noll koll när det kommer till landsbygdens samhällspolitiska utmaningar. Något som är väldigt tråkigt då Unionen har en medlemskår utspridd över hela landet.

I dessa tider av trendig pedagogisk tydlighet har Unionen tagit fram en "Valplattform" för att tydliggöra vilka frågor man tycker är viktiga i årets val; fler och bättre jobb. Ett landsbygdsperspektiv har dessvärre lyst med sin frånvaro. Det finns inte en stavelse om vare sig glesbygd eller landsbygd.

Villkoren för människor som bor och arbetar på landsbygden borde vara ett självklart intresse för Sveriges största fackförbund. Arbetstagares situation ser nämligen olika ut i olika delar av landet. På landsbygden är lönenivåerna generellt lägre än i storstäderna, fler tar också ut sjukdagar. Var jobben växer fram avgör också pendlingsavståndet för Unionens medlemmar. Men icke.

Det är därför sorgligt att se vilket misslyckande det blir när Unionen för första gången ska paras ihop med landsbygden. Jag kan inte beskriva det med andra ord efter att ha läst en artikel i Unionens medlemstidning där man vill se Jimmie Åkesson (SD) som landsbygdsminister. I artikeln har redaktionen pusslat ihop någon form av drömregering baserad på politikers popularitet och kompetensområden.

Det finns två skäl att bli upprörd över detta.

För det första vill Sveriges största fackförbund se en rasist i regeringen.

För det andra har man den dåliga smaken att göra honom till landsbygdsminister.

Vad vill egentligen Unionen illustrera med detta?

I texten står det att man vill ge Åkesson chansen att arbeta för en levande landsbygd och fler jobb på landsbygden. För Unionen är fler och bättre jobb en av valets viktigaste frågor. Inte är det mycket begärt av fackförbundet att man därför granskar Sverigedemokraternas jobbpolitik innan partiet placeras i en fantasiregering.

Sverigedemokraterna är nämligen väldigt duktiga på att basunera ut allt åt alla, men de kan inte täcka upp löftena med en trovärdig finansiering. Kvar står tomma löften och populism där politiker som inte kan ta ansvar tar plats på den politiska scenen.

Och vilken levande landsbygd är det Unionen vill lyfta fram med sitt val? Jag undrar detta eftersom den förda politiken skulle handla om en landsbygd dit alla inte är välkomna. Hur väl Sverigedemokraternas bild av den svenska landsbygden stämmer överens med Unionens är svårt att säga eftersom Unionen i dagsläget saknar en bild. Kanske är det därför Unionen lägger över det ansvaret på Sverigedemokraterna?

Jag trodde Unionen var smartare än så. Tydligen inte.