Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket sprider inte otrygghet

Nej, Ola Toftegaard, Svenskt Näringsliv Jämtland, det är inte fackförbund som vill att tillfälliga anställningar endast ska användas när behovet av arbetskraft är just tillfälligt, som ”sprider otrygghet bland unga”.

Det är arbetsgivare som anställer på tidsbegränsade kontrakt, trots att de behöver personal tillsvidare, som sprider otrygghet bland både unga och äldre.

Inom handeln finns många arbetsplatser där den ordinarie bemanningen inte räcker till för att utföra de ordinarie arbetsuppgifterna. Att tillfällig personal är inne är mer regel än undantag.

I detaljhandeln är tre av tio arbetare tidsbegränsat anställda. I partihandeln använder man ofta bemanningsföretag istället.

Pressen på kärnan av fast anställda är stor, då de ensamma ska upprätthålla kontinuiteten på arbetsplatsen. De som hänvisas till otrygga jobb måste vara ständigt standby och vet inte från månad till månad om de kan betala sina räkningar.

Med anställningsformen allmän visstid är det möjligt att anställa tidsbegränsat utan att redovisa varför. Det vill vi ändra på.

Om Toftegaard har rätt i att handelns arbetsgivare har skäl att anställa tidsbegränsat borde det inte vara några problem att redovisa dessa skäl.

Jaana Pålsson

1:e Ombudsman Handels avd. 27

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel