Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackföreningsrörelsen riskerar att rasera lönebildningen

Den svenska modellen håller på att raserar från grunden. Hotet kommer inifrån fackföreningsrörelsen själva.

Att LO-samordningen sprack i höstas är en katastrof som kommer kräva avtalssekreteraren Torbjörn Johanssons avgång så fort den här avtalsrörelsen är över. Anders Ferbe som är ordförande för IF Metall varnar nu för att ordningen i lönebildningen är hotad.

Anledningen är de radikaler som huserar i LO-kollektivet och som bär ansvaret för att LO-samordningen sprack.

Dessa är Transport, Byggnads, SEKO, Elektrikerna, Målarna och Fastighets. Tillsammans stod fackförbunden för hälften, 89 av 169 strejkvarsel i Sverige mellan 2011-2015. Det kan jämföras med IF Metall som endast stod för 2 av 169 varsel om stridsåtgärder.

IF Metall har dessutom fler medlemmar än vad dessa LO-radikaler har tillsammans.

LO-radikalerna vill bli löneledande i Sverige.

Då måste förbunden spräcka industriavtalet som säger att industrins löneökningar sätter taket för övriga avtalsområden. industriavtalet kom till för att säkra upp ordning och reda i lönebilden och har skänkt Sverige en tryggad reallöneökning och bibehållen konkurrenskraft. En jämförelse kan göras med Finland som i fem års tid tvingats hantera en kris i industrin med utslagna arbetstillfällen.

Enligt beräkningar från IF Metall har den svenska lönebildningen säkrat upp 200 000 jobb som annars gått förlorade.

Om LO-radikalernas avtal överstiger industrins kommer snabbt andra fackförbund följa efter. Inte ens IF Metall planerar att följa ett avtal som inget annat fackförbund respekterar. Detta enligt Ferbe:

– Våra medlemmar kommer inte acceptera att andra klättrar på deras ryggar. Det innebär i så fall att ordningen för svensk lönebildning är borta.

Vad vi ser är en eskalerande maktkamp i LO som pågått i flera år.

Att LO-samordningen sprack i höstas avslöjade att en uppgörelse var på väg men att striden om makten i LO skulle komma redan i vår var däremot svårt att föreställa sig.

Det är inte säkert att den svenska modellen överlever om LO-radikalerna vinner dragkampen.

Den svenska modellen har överlevt tack vare industriavtalet. Innan dess såg vi höga löneökningar och en ännu högre inflation på 70- och 80-talet. Politiker ingrep inte eftersom industriavtalet kom till och balanserade upp lönebildningen med ett samförstånd.

Om industriavtalet och samförståndet försvinner då ser vi nog slutet på den svenska modellen och starten för att staten sätter villkoren. Det vore en mycket olycklig utveckling.