Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackligt självmål ger färre jobb

Handels har blåst till strid mot tidsbegränsade anställningar och kräver ett avskaffande av anställningsformen allmän visstid.

Trots att tidsbegränsade anställningar är en viktig väg in på arbetsmarknaden för många unga, inte minst inom branscher som handeln, vill fackförbundet nu drastiskt minska deras möjligheter att hitta arbete.

En tidsbegränsad anställning innebär otrygghet för den anställde, argumenterar Handels. Lösningen enligt dem är således att avskaffa allmän visstid, för då kommer arbetsgivarna att anställa personal tillsvidare.

Men många företag, särskilt inom handeln, har en efterfrågan som varierar över dygnets timmar och årets dagar.

Våra krav som konsumenter på hög tillgänglighet skapar ett behov som företagen måste anpassa sin bemanning till. Kan de inte visstidsanställa kan de ofta inte anställa alls.

En visstidsanställning är en viktig väg in på arbetsmarknaden och en språngbräda mot en tillsvidareanställning.

Fackens förbudsretorik är ett självmål som sprider otrygghet bland unga. En begränsning av visstider innebär en begränsning av jobben.

Ola Toftegaard

Svenskt Näringsliv Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel