Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackombud hotas av uppsägning efter citat i ÖP

Reaktionerna efter ÖP:s reportage om dödsolyckan vid vindkraft­bygget i Hammerdal är dramatiska. En facklig representant vid företaget Enercon har fått en skriftlig varning och hotas av uppsägning för att personen pratade med pressen.

Annons

Förra våren dödsstörtade en 31-årig vindkraftmontör från ett halvfärdigt vindkraftstorn på Ollebacken i Hammerdal.

Byggföretaget var tyska Enercon, en av de största vindkraftbyggarna i Sverige.

Bolaget har servicetekniker anställda i Brunflo och företaget har nämnts i samband med den största parken någonsin, den som ska byggas med över 1 000 snurror utanför Piteå.

Dödsolyckan inträffade mitt i natten i slutet av maj. Utredningen som följde visade att det vid den tiden hade spritt sig en livsfarlig kultur i företaget som ledde till intern tävlan, konkurrens och åsidosatt säkerhet.

21 januari hade ÖP ett stort reportage om timmarna före olyckan. I artikeln med rubriken ”tävlingen som ledde till döden” beskrevs de mänskliga faktorer som tillsammans blev ödesdigra.

I artikeln framkom det också att huvudskyddsombudet hade varnat för bristerna i säkerheten.

Samma dag som 31-åringen dog på jobbet gick fristen ut för en begäran om arbetsmiljöåtgärd.

Enercon hade haft två veckor på sig att göra en riskbedömning av nattarbete och rätta till de risker som innebar fara.

Den fackliga representanten uttalade sig i ÖP:s reportage i positiva ordalag om att skyddsarbetet i företaget fungerade mycket bättre efter olyckan.

För detta uttalande har nu huvudskyddsombudet fått ta emot en skriftlig varning för illojalitet. Enligt en artikel i Dagens Arena gör varningen klart att det kan bli fråga om uppsägning om det upprepas.

Vd för svenska huvudkontoret för Enercon, Robert Östman i Malmö, förklarar varför ingen anställd får prata med medierna, mer än utvalda som han själv.

– Vi har ett regelverk eftersom vi är ett privat företag och det gäller alla anställda. Det har inget att göra med den roll man har som förtroendevald utan det gäller alla anställda. Vi är ett dotterbolag till ett tyskt företag och det är de som sätter villkoren för vem som får uttala sig. Det betyder inte att man inte får ha åsikter, men det har vi andra forum för som skyddskommittéer och klubbar.

Tycker du att den fackligt förtroendevalda ska ha en varning för att vederbörande uttalade sig som facklig företrädare?

– Jag håller för mig själv vad jag tycker. Men vad vi kan göra och inte göra har inget med våra roller att göra. Vi är alla anställda som lyder under olika premisser.

Hur ska ni få medarbetare att vilja jobba fackligt om ni ger dem varningar när de pratar om sina uppdrag?

– Förtroendevalda företräder sina kollegor. Det har inget med medierna att göra.

Enligt IF Metalls förhandlare Kent Molin kommer lokala förhandlingar att föras om återtagande av varningen. Blir det ingen lösning går förhandlingen vidare till den centrala nivån.

– Jag ser mycket allvarligt på att förtroendevalda får skriftliga varningar, säger han.

Den som gav Enercon i uppdrag att bygga vindkraftparken var Ollebacken Energi AB. En av delägarna är Morgan Jonsson i Sikåskälen. Han blir förvånad över företagets reaktion.

– Det skadar dem mer än vad huvudskyddsombudet sa. En sådan sak är ett klart minus om man väljer byggare, säger han.