Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falk och Peterson snabbast i sprint

Med många toppåkare borta såg Hanna Falk och Teodor Peterson till att det blev favoritsegrar när skid-SM i Umeå avslutades med sprint på söndagen.

Hanna Falk missade OS, men visade nu att hon håller hög klass efter en mastig SM-vecka.

Hanna Falk slog igenom med världscupsegrar säsongen 2009–2010. Twarsjukdom slog sönder hennes vinter för två år sedan. Och efter att ha missat att bli uttagen till VM förra vintern har hon inte heller fått biljett till OS i Sotji.
Det kunde inte hennes framgångsrika SM-vecka ändra på.
– Jag visste ju hela tiden att uttagningen var före SM. Tråkigt att missa OS, men samtidigt är det lite plåster på såren att åka bra här och bevisa för mig själv också, särskilt på distansloppen, att jag är starkare än jag har varit.
I säsongens tre världscupstarter i sprint tog Falk sig vidare, men åkte ut direkt i kvartsfinaler. Inte nog för att övertyga om en OS-plats.
Men på söndagen var hon omutlig och dominerade ända från kvalet till målgången i finalen, som Ulricehamnsåkaren vann före Piteås Magdalena Pajala och Mia Eriksson.
Talang utanför pallen
Supertalangen Jonna Sundling, som snart gör sitt tredje junior-VM, blev fyra och missade pallen inför hemmapubliken.
Falks säkra seger kom trots tre starka lopp på tre dagar dessförinnan.
– Jag satsade offensivt, men jag var grymt sliten efter gårdagen. Huvudet vill mer än benen, sade hon.
– Jag är jättenöjd med SM och det är många tävlingar kvar den här säsongen. När jag missade OS så är det ganska naturligt att man direkt får tankarna på Falun-VM nästa år, jag bor ju i Falun också. Jag hoppas toppresultaten kommer så småningom om jag bara håller ut.
Teodor Peterson tillhör OS-gänget. Han tog planenligt sitt tredje raka-SM-guld då konkurrenter som Emil Jönsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson avstod. Hellner, lördagens segrare på 15 kilometer klassiskt, beslutade sig sent för att hoppa över fristilssprinten med tanke på kylan och det stundande höghöjdslägret.
Nu tog Dala-Flodas Jens Eriksson silvret före slutkörda hemmahoppet Simon Persson.
Mot höjderna
– Jag är nöjd med dagen, men även om den här banan har en del likheter med den i OS, så blir det en helt annan åkning då, sade Peterson, som kommer från Umeå men tävlar för Åsarna.
Nu bär det av till Seiser Alm i de italienska alperna och höghöjdsladdning inför OS. Dit får han bland andra sällskap av Simon Persson, mästerskapsdebutanten som fick OS-biljett efter en stark sprinttävling i Davos i december.
– Jag har haft problem med sjukdom nu och jag är inte i Davos-form, sade Persson.
– Jag försvarade bronset från i fjol, men det var surt att tappa silvret.