Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fällande dom i mobbningsmålet

De bägge cheferna i mobbningsfallet vid socialförvaltningen i Krokoms kommun fälls för arbetsmiljöbrott.
De har båda genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat 53-årige Lars Perssons självmord, anser tingsrätten.
Läser du ÖP i vår app - klicka dig in på appens tv-avdelning och se inslaget där.

– Det hade jag aldrig vågat tro. Det var ju vi små mot de stora. Det är fantastiskt att det gick, att det var möjligt att gå den här vägen, säger Lars Perssons änka Maria Persson till SVT Morgon.

Juristen Mats el Kott som företrädde Lars och Marias barn som målsägandebiträde, är mycket kritiskt till Arbetsmiljöverket som inte ens ansåg att det fanns anledning att åtalsanmäla socialförvaltningen.

– Jag hoppas på en skärpning nu från Arbetsmiljöverket. Tingsrätten går ju på både oaktsamhet och att cheferna startade en avskedshantering utan att veta om det fanns grund för avsked, säger han.

– Arbetsmiljöverket har en skyldighet att åtala men det var tack vare att Maria anmälde själv till åklagare som det blev gjort.

De båda cheferna döms till villkorlig dom eftersom de tidigare är ostraffade. De får 100 dagsböter båda två och slipper fängelse eftersom de tidigare varit ostraffade.

Tingsrätten i Östersund anser alltså att de bägge cheferna i kommunen är ansvariga för att socialsekreterare Lars Persson blev djupt deprimerad och tog sitt liv.

De var ansvariga för arbetsmiljön på arbetsplatsen. De var ansvariga för systematiskt arbetsmiljöarbete, att förebygga ohälsa helt enkelt.

Tingsrätten beskriver att det genom vittnesförhör och genom Socialstyrelsens tillsyn i stället har framkommit att den här organisationen vid kommunen hade stora brister.

Lars Persson började att må dåligt hösten 2009. Fram mot jul syntes det på honom. Han var tydlig med orsaken. Han kände sig mobbad av en arbetsledare. Denna chef har inte åtalats för arbetsmiljöbrott eftersom det var de två högre cheferna som hade detta ansvar.

Under tingsrättsförhandlingarna framkom att den mobbningsutredning som startades av en av de nu fällda cheferna var bristfällig. Själv vittnade chefen i tingsrätten om att det var första gången han hade gjort en sådan, och han kände själv att han var ovan och osäker.

Enligt tingsrätten är det uppenbart att mobbningsutredningen gjordes undermåligt och genom vittnesförhör med arbetskamrater framkom att Lars verkligen var utsatt för mobbning som ska bedömas som kränkande särbehandling.

Tingsrätten sammanfattar i sin dom synen på brottet så här:

"Det måste ha varit alldeles uppenbart för såväl x som xx att det fanns en beaktansvärd risk för Lars skulle komma att ta sitt liv, och trots detta lät man bli att ta initiativ för att förhindra sjukdom och dödsfall och trots det drev de frågan om Lars Perssons avsked.

x och xx har dels genom oaktsamhet och dels genom grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död genom att de har åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen har ålegat dem till förebyggande av ohälsa"

Tingsrätten anser också att de inte har utrett omplacering. Utan att veta om det fanns grund för avsked startade de båda cheferna en process för att avskeda Lars Persson trots att de visste att det fanns risk för självmord..

Samma dag som han skulle träffa dem för ett möte om detta tog han sitt liv.