Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallet "Bengt" ska utredas

Tidigare i veckan berättade ÖP hur "Bengt" levde i misär på sitt äldreboende.

Nu ska kommunen utreda händelsen.

Det var i onsdags som ÖP avslöjade hur den äldre mannen Bengt levde bland intorkat urin och sina saker i en enda röra, på ett äldreboende i Krokoms kommun.

Det är socialnämnden som ansvarar för äldreomsorgen i kommunen.

I ett mejl från Cristine Persson (C) – ordförande i nämnden – skriver hon att Bengts ärende inte har skötts bra:

"Här skulle det agerats mycket fortare och i samverkan med den kompetens som behövdes för att Bengt skulle få den hjälp som han var i behov av.

Det här ärendet måste utredas för att se vad som gick fel så att det inte upprepas.

Sådant här får inte hända någon människa i behov av hjälp", skriver Persson i mejlet.

Kommunalrådet Maria Söderberg (C) vill inte kommentera händelsen utan hänvisar till Cristine Persson.

Söderberg känner inte heller till några detaljer i ärendet, förutom att hon var med och tog beslutet om att köpa den barack dit mannen flyttades.

Bengts hotfulla beteende på boendet ledde till att fackförbundet Kommunal krävde att arbetsgivaren skulle ta in en vakt för att skydda personalen.

Boendets chef hävdar att Bengt var felplacerad och egentligen borde ha fått vård och omsorg på något annat ställe, samt att Bengt inte tillät personalen att hjälpa honom med hygien och städning.

Han fick senare flytta till en närliggande barack.

Kommunchefen Ola Skyllbäck säger – angående flytten till baracken – att man försökte hitta en bra lösning så snabbt som möjligt, både utifrån mannens önskemål och personalens säkerhet.

Situationen i baracken blev ohållbar och Bengt fick flytta till ett annat boende. Där samarbetar man med psykiatrin i landstinget och följer direktiven därifrån för behandlingen av honom.