Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falska pass en egen industri

Vid sidan om den mer handgripliga smugglingen har det växt fram en smärre industri som erbjuder flyktingar falska pass och andra resehandlingar.

Ett EU-pass är en mycket attraktiv tillgång i krigsdrabbade länder. Det kan röra sig om ett helt riktigt pass där köparen får avgöra om han eller hon är tillräckligt lik passets rättmätiga innehavare.

Till exempel spanska pass har blivit väldigt gångbara när flyktingar från Mellanöstern försöker hitta sina dubbelgångare.

Naturligtvis tillverkas det också förfalskningar där kundens foto placeras på det som synbart verkar vara ett äkta EU-pass. Cirka 1 400 euro kostar ett sådant här pass. Men förfalskarna kan också erbjuda falska stämplar.

Låt säga att en person förses med ett falskt svenskt pass. Men i själva verket är det Holland som är det tilltänkta målet. Då stämplas det svenska passet så att det ser ut som att personen ofta reser mellan Sverige och Holland.

En falsk inresestämpel går på mellan 150-250 euro.

Faktiskt är det nu också så att syriska pass gått och blivit hårdvaluta. Målgruppen där är exempelvis irakier eller libaneser. På grund av situationen i Syrien blir det lättare för dem att få asyl i ett europeiskt land om de har ett syriskt pass.

Här är de rena lögnerna som lurar flyktingar till Sverige

Jens Nilsson: EU:s största misslyckande

Hinner inte dementera ryktena på Facebook