Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältarbetet kommer tillbaka

Torsdagen var en speciell dag för Tord Jemteborn (M).

Som väntat blev det ett ja till att återinföra fältarbete från socialtjänsten i Östersunds kommun, när kommunfullmäktige hade sammanträde torsdag 23 oktober.

Då röstades motionen från Tord Jemteborn (M) igenom. Innan röstningen var Tord Jemteborn uppe i talarstolen och berättade om hur han har drivit frågan sedan Fältarbetsgruppen lades ned 2011.

Han var glad för att motionen skulle få ett ja, och berättade att det nästan blev som en present, eftersom både han själv och Östersunds stad fyller år just 23 oktober.

Han nämnde också att kommunalrådet AnnSofie Andersson (S) inför valet nämnt att hon är öppen för fältarbete, men inte ett återinförande av Fältarbetsgruppen i exakt den form den fanns i förut, något som Tord Jemteborn höll med om.

Han fick också gratulationer, både för motionen och för sin födelsedag, av nya kommunalrådet Anders Edvinsson (S) som berättade att det finns pengar avsatta i budgeten för ändamålet. Han sa också att man måste nämna det regionala samarbetet, och att hålla koll på vad som händer nationellt, för att man inte ska behöva uppfinna hjulet igen. Han sa att fältarbete är en av flera metoder när det handlar om att förebygga att barn och unga far illa.

Tord Jemteborn är vice ordförande i socialnämnden, och nämndens ordförande, Emil Burman (S), var också uppe och talade. Han sa att man tidigare har röstat emot Tord Jemteborns motioner eftersom man har velat avvakta vad narkotikakommissionen kommit fram till i sitt arbete. Men man kan ändra sig, sa Emil Burman, och yrkade bifall till motionen, vilket även Margareta Widell (FP) gjorde.

Hur det uppsökande fältarbetet ska se ut ska utvecklas tillsammans med en forskare som jobbar med kommunens narkotikakommission. Dessutom ska samarbetet vidareutvecklas mellan socialtjänsten och polisens ungdomsgrupp.

Läs mer:

Sista natten med ”Fältis” (reportage från december 2011)

Här kan du läsa hela ÖP:s rapportering från kommunfullmäktige i efterhand.