Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältarbetsgruppen läggs ner

Socialnämnden har beslutat att fältarbetsgruppen avvecklas i Östersund.

– Jag kan bara beklaga Östersund drabbas på det här sättet. Det är ohederligt mot barn, ungdomar och deras föräldrar, säger Tord Jemteborn (M)

Annons

Vid onsdagens sammanträde i Socialnämnden beslutades att fältarbetsgruppen läggs ner. Men det var en oenig nämnd som tog beslutet. Majoriteten i nämnden med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade för att lägga ner gruppen medan alliansen – Moderaterna, Folkpartiet och Centern – röstade emot.

– Jag har mått otroligt dåligt efter att vi fattat beslutet. Vi har så pass bra ekonomi i Östersund så om man ska göra besparingar så får det inte drabba den förebyggande verksamheten och att hela fältarbetsgruppen tas bort. De har en uppsökande verksamhet och rör sig på arenan där barn och ungdomar finns. De kan tidigt upptäcka barn som far illa och rädda dem, säger Tord Jemteborn, som också är vice ordförande i socialnämnden.

Bakgrunden är att socialnämnden ska spara åtta miljoner kronor. Det är ett tjänstemannaförslag som ligger till grund för beslutet. I dag arbetar fyra personer i fältarbetsgruppen. Två personer som arbetar där tas bort medan två andra flyttas till andra delar inom socialtjänsten. Det ska resultera i en besparing på en miljon kronor.

– Vi har i stället föreslagit att nämnden sparar fem miljoner kronor och behåller fältarbetsgruppen. Ett barn som räddas går inte att värderas i pengar. Däremot vet vi att om något barn hamnar snett och hamnar på institution så kostar det runt en miljon kronor per år, säger han.