Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältarbetsgruppen vill stoppa ”knarkmusik” i Radio Jämtland

Många av Radio Jämtlands lyssnare vill ha mer dragspel.

Men nu kommer helt annan kritik.

Fältarbetsgruppen på Östersunds kommun vill att de slutar att spela ”knarkmusik”.

Det är Thomas Spångberg på Fältarbetsgruppen som ligger bakom det kritiska mejlet till Radio Jämtland.

– Det är säkert så att många kommer att tycka att vi är löjliga och överdrivet vuxenviktiga. Men våra ungdomar är väldigt påverkade när det gäller musik, filmer och symboler. Det är ju ingen som börjar ta droger för en enda text. Men det handlar om många bäckar små och vi kände att vi ville reagera mot den här musiken, säger Thomas Spångberg på Fältarbetsgruppen.

Anledningen till att Fältarbetsgruppen reagerat är på grund av texten i Nickelbacks låt ”This Afternoon.”

– Det är ju bara att lyssna på låten för att förstå att den är väldigt drogliberal. ”Vi odlar på vår bakgård och röker så mycket vi vill”. Jag var överens med de övriga i Fältarbetsgruppen att vi skulle uppmärksamma det här för Radio Jämtland.

Kanalchefen på Radio Jämtland, Camilla Wahlman, är van att ta emot kritik när det gäller musik. Men det brukar inte vara den här typen av kritik.

– Det handlar ofta om att vi spelar för lite dragspelsmusik. Men jag tar all kritik på allvar och det gör jag i det här fallet också. Men programledarna för P4 Morgon tog illa vid sig och ansåg att det här var ett försök till censur, säger Camilla Wahlman.

Men Thomas Spångberg vill inte kalla det för försök till censur.

– Det var först och främst för att väcka en tanke hos dem. Men naturligtvis menar vi allvar i grund och botten. Men det känns konstigt om de känner sig censurerade för att vi uppmärksammar dem på det här. Men väljer de att spela sådana texter så får de väl stå för dem. Det är i alla fall jättebra att det blir en debatt om det här, säger Spångberg som i går pratade med ungdomar om texten.

– Jag testade texten på några ungdomar som ”hänger i vårt kök”. Några tyckte att ”om jag höll på å röka, skulle denna text få mig sugen.” Någon gjorde direkt kopplingar till några hon vet pundar. ”Det är sådan musik de lyssnar på när de håller på”, sa hon. Det är inte världens mest empiriska undersökning men ändå några intressanta åsikter, säger Spångberg.

Musikvalet är det dock inte Radio Jämtland som gör.

– Vi har en musikproducent i Luleå som är musikproducent för flera kanaler. Jag skickade mejlet till honom för några dagar sedan.

• Han verkar inte ha lyssnat på kritiken eftersom ni fortsätter att spela låten!

– Jag har själv lyssnat på den och ur drogperspektiv så finns det inga uppmaningar. Det finns ju en konstnärlig frihet och en yttrandefrihet. Om den här låten skulle plockas bort så är det nog väldigt många som borde plockas bort.

• Du är inte rädd att den här låttexten har påverkat era lyssnare att ta droger?

– Nej, jag är ju inte det.