Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältjägargruppen på Nato-övning i Nordnorge

När Nato kallar till storövning i Nordnorge med 7 500 soldater från 14 länder, så finns även en pluton soldater från Fältjägargruppen i Jämtland med.

Bara för ett halvår sedan ville överbefälhavaren lägga ner Fältjägargruppen och allt vad hemvärn hette, men nu blåser det nya och mer positiva vindar för det som är kvar av försvaret i Jämtlands län.
– Vi ska tillsammans med andra hemvärnsplutoner i Norrland bilda ett insatskompani som är underställda en finsk mekaniserad bataljon, säger plutonchefen Mikael Jonsson, som tidigare var yrkesofficer på I 5.
– Det ska bli oerhört spännande, och det är en verklig utmaning för oss som åker.
Uppgiften är att öva ledning, samband och samverkan mellan de 15 olika länder som deltar i övningen med namnet Cold Respons.
– Vi ingår som sagt i en finsk bataljon, så jag har vässat på min finska, säger Mikael Jonsson lite skämtsamt.
De 42 soldaterna från Jämtland ska rent konkret skydda och bevaka viktiga anläggningar och terrängavsnitt, men först väntar en drygt 100 mil lång bussresa upp till Nordnorge.
– Vi vet ingenting vad som väntar, och vi kommer att få våra order först när vi kommer fram till en gymnastikhall i Bardufoss på tisdag kväll.
En stor del av plutonens utrustning går upp med lastbil. Samtidigt som fyra bandvagnar som lånats från Boden står och väntar i Bardufoss.
– Vi har lastat en container full med mat, ved, tält och de gängse skidorna ”Vita blixten”, och allt körs upp av bilkåristen Tanja Andershem.
I övningen deltar även fyra hundförare och två hundar.
– Det här känns kul.  Jag har varit med i hemvärnet sedan 1998 men ingen av oss hundförare har varit en med i en stor internationell övning tidigare, säger Eva Sahlin som till vardags jobbar som distriktssköterska och som nu deltar med hunden Aikka.
Efter att försvarsmakten drog sig ur Jämtland har det varit tungt med att kunna få folk att ställa upp hemvärnet, men nu märks en tydlig attitydförändring
– Det känns som vi har lite medvind, och där allmänheten nu är mer intresserad av försvarsmakten och våra frivilligorganisationer, säger Mikael Jonssson.