Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fältmusiker ger unik konsert i Duved

De kan lika gärna spela på en förläggning i Bosnien som i ett tältläger i Afghanistan.

Men i kväll spelar de i Duveds kyrka, efter att ha övat fältskytte i trakterna kring Ånn.

Det handlar om Försvarets Fältartister, som hela veckan legat på träningsläger i Ånn på kursgården, lagom avsides och nära både fjäll och myr.

– Vi är ett 25-tal musiker från hela landet, eliten om du frågar mig, även om långtifrån alla är kändisar, säger Roger Rådström, som både går en fortsättningskurs och håller i några av de ensembler som nu övar.

Fältartister är musiker och komiker som kan åka till olika svenska militära förläggningar för att underhålla, numera även utomlands.

– Själv har jag varit med i sex år, men hittills inte spelat utomlands, man ska ha gått lite fler kurser då, berättar Roger.

Sammanlagt finns ett 100-tal aktiva fältmusuiker, totalt har man runt 500 namn i rullorna och i västjämtland alltså ett 25-tal, bland de mer namnkunniga är komikern Christer Appelqvist och sångerskan Linda Sundblad:

– Men vi fokuserar mer på skicklighet än kändisskap, som Roger uttrycker saken.

repertoaren är mycket varierad och exakt vad man kommer att spela i Duved är ännu oklart, det avgörs ganska sent:

– Vi ska vara flexibla, publiken kan ju vara yngre personal som är svältfödd på rock eller äldre som vill ha mjukare tongångar.

Tiden i Ånn har varvats mellan skytte och utevistelser till studier i folkrätt och allmän försvarskunskap - plus musik.

Tre jämtar finns på plats, förutom Roger är det sångerskan och batteristen Rebecca Mieselbach samt trummisen Lars Olsson.

Konserten i kväll beräknas pågå i en och en halv timme

Torsdag 9 januari Duveds kyrka 19.00