Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjehemscentrum är på gång

Nu vill kommunerna i Jämtlands län skapa ett gemensamt familjehemscentrum, ett centrum för samverkan när det gäller just familjehem.

Ett familjehem är ett enskilt hem som tar emot barn, på uppdrag av socialtjänsten. Det kan bero på att barnen far illa i sina vanliga hem, genom att de blir slagna eller att föräldern/föräldrarna missbrukar.

Ett familjehem kan liknas vid vad som förut kallades fosterhem.

Nu vill kommunerna i Jämtlands län skapa ett gemensamt familjehemscentrum för att skapa en ökad regional samverkan.

Ett sådant centrum ska jobba med att rekrytera familjehem, utreda dem, utbilda dem och matcha barnens behov med rätt hem.

Anledningen till att man vill skapa ett centrum – enligt ett kommunalt tjänstemannaförslag – är att länets kommuner tycker att ett familjehemscentrum är en förutsättning för att möta ökade lagkrav inom familjehemsvården samt konkurrensen från konsultföretag som rekryterar familjer.

Vid behov av ett familjehem ska den då aktuella kommunen skicka en beställning till familjehemscentrumet, som då kan matcha ihop barnets behov med en familj. Det här framgår av ett förslag från Regionförbundet Jämtlands län, och som skickats ut till länets kommuner.

Det är Östersunds kommun som har fått ansvaret att inrätta familjehemscentrumet, vilket faller på socialnämndens lott.

Sedan ska övriga kommuner i länet skriva på ett avtal med Östersund. Avtalet ska gälla på tre år.

Centrumet är tänkt att inrättas 1 december 2014 och ska bestå av fyra heltidstjänster och en arbetsledartjänst på halvtid.

Den totala budgeten ska vara 2,5 miljoner kronor per år och kostnadsfördelningen per kommun blir efter folkmängden.

Östersund omfördelar två befintliga resurser som redan i dag arbetar med familjehem. Den del på 0,25 arbetsledartjänst som resursomfördelningen inte täcker bedömer man kunna klara inom befintlig budget.

Östersund får ungefär 20 nya familjehemsuppdrag per år, Krokom och Strömsund 6–8 vardera, och övriga kommuner något eller några per år, enligt tjänstemannaförslaget. Det är inte ovanligt att ett och samma familjehem används av flera länskommuner.

27 augusti kommer frågan om familjehemscentrum upp i socialnämnden i Östersunds kommun.

Läs mer:

Till familjehem för falskt ID-kort

ÖPTV: ”Det som skett är en rättsskandal”

Två års kamp för att få hem sin son

”Skärp kontrollen av familjehem”

Droger och alkohol i familjehemmet

Misstanke om missbruk i familjehem