Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjelivet gör män i Norden lyckligare än andra män – forskare: ”Lyckan är större i länder som bedriver ett aktivt jämställdhetsarbete”

Familjelivets betydelse för lycka och välbefinnande är större för män i Norden jämfört med män i övriga Europa. Det visar en sammanställning som gjorts av forskare på Mittuniversitetet.

– Det vi ser är att strävan efter ökad jämställdhet faktiskt slår igenom när det gäller hur vi upplever lycka och välbefinnande. Generellt sett så är upplevelsen av lycka större i länder som bedriver ett mer aktivt jämställdhetsarbete, både bland kvinnor och män, säger Mikael Nordenmark, sociolog och professor i rehabiliteringsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund i ett pressmeddelande.

Mikael Nordenmark har granskat data från en omfattande internationell studie från 2012, ISSP (International Social Survey Program), som genomförts i 22 länder. Framförallt har han tittat på den del av studien som fokuserar på familj och förändrade könsroller.

– I studien mäts hur viktigt det är vara nöjd med sitt arbetsliv kontra sitt familjeliv för att man ska uppleva lycka. I de nordiska länderna är männen, generellt sett, mer lyckliga jämfört med män i södra eller östra Europa. En av förklaringarna kan vara att männen i högre grad är delaktiga i familjesysslorna i de nordiska länderna, säger Mikael Nordenmark.

Tidigare har Mikael Nordenmark granskat bland annat jämställdheten i hemmet och jämfört situationen i Norden med situationen i södra Europa, även detta utifrån material i stora internationella undersökningar. Dessa studier visade att nordiska män är betydligt mer delatkiga i att ta hand som sina barn och dela på hushållssysslorna.

Läs mer: Mittuniversitetet får nya lokaler i Östersund: ”En efterlängtad och välbehövlig satsning”