Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Familjelivet gör män i Norden lyckligare än andra män – forskare: ”Lyckan är större i länder som bedriver ett aktivt jämställdhetsarbete”

Familjelivets betydelse för lycka och välbefinnande är större för män i Norden jämfört med män i övriga Europa. Det visar en sammanställning som gjorts av forskare på Mittuniversitetet.

Annons

– Det vi ser är att strävan efter ökad jämställdhet faktiskt slår igenom när det gäller hur vi upplever lycka och välbefinnande. Generellt sett så är upplevelsen av lycka större i länder som bedriver ett mer aktivt jämställdhetsarbete, både bland kvinnor och män, säger Mikael Nordenmark, sociolog och professor i rehabiliteringsvetenskap på Mittuniversitetet i Östersund i ett pressmeddelande.

Mikael Nordenmark har granskat data från en omfattande internationell studie från 2012, ISSP (International Social Survey Program), som genomförts i 22 länder. Framförallt har han tittat på den del av studien som fokuserar på familj och förändrade könsroller.

– I studien mäts hur viktigt det är vara nöjd med sitt arbetsliv kontra sitt familjeliv för att man ska uppleva lycka. I de nordiska länderna är männen, generellt sett, mer lyckliga jämfört med män i södra eller östra Europa. En av förklaringarna kan vara att männen i högre grad är delaktiga i familjesysslorna i de nordiska länderna, säger Mikael Nordenmark.

Tidigare har Mikael Nordenmark granskat bland annat jämställdheten i hemmet och jämfört situationen i Norden med situationen i södra Europa, även detta utifrån material i stora internationella undersökningar. Dessa studier visade att nordiska män är betydligt mer delatkiga i att ta hand som sina barn och dela på hushållssysslorna.

Läs mer: Mittuniversitetet får nya lokaler i Östersund: ”En efterlängtad och välbehövlig satsning”